Categorie Trends (retentie-management.com)

Er is nog een geheim. Het geheim van Beste Werkgevers in 2020

De crux van de swingende presentatie (7 geheimen van Beste Werkgevers) van Guido Heezen tijdens de uitreiking van de Beste Werkgever Awards zat in de staart. Guido Heezen voegde nog een achtste geheim toe aan zijn verhaal.

Iets wat nu nog een taboe is en daardoor gevoelig ligt. Tromgeroffel. Een geheim dat van toepassing is voor Beste Werkgevers in 2020. Een nieuwe ontwikkeling. Het achtste geheim is: echt eerlijk zijn naar medewerkers toe over hun toegevoegde waarde en dat in relatie tot hun salaris.

Eerlijk zijn naar medewerkers over hun toegevoegde waarde

Organisaties moeten de toegevoegde waarde van medewerkers kennen en hun daarnaar belonen. Dit betekent dat je meer krijgt betaald wanneer je een duidelijk toegevoegde waarde levert. Dit betekent ook dat je minder krijgt betaald of zelfs wordt ontslagen als die meerwaarde (herhaaldelijk) uitblijft. Hoewel dit de essentie is van prestatiegericht belonen, blijkt het in de praktijk vaak minder vlot te gaan.

3 redenen waarom prestatiegericht belonen moeilijk is

Een echt eerlijk gesprek aangaan met medewerkers is moeilijk. Dit impliceert namelijk dat organisaties volledig open kaart moeten spelen over het reilen en zeilen van de organisatie, maar ook naar de ontwikkeling van een medewerker in functie van zijn/haar salaris. Er zijn dus een aantal redenen waarom organisaties het open en eerlijke gesprek niet met hun medewerkers willen aangaan. Guido Heezen noemde 3 redenen.

Reden 1: salaris is en blijft taboe

Doordat de waarde van ervaring zeer snel daalt en de beloningen, in het huidige systeem, alleen maar omhoog kunnen (je kunt niet minder verdienen binnen dezelfde organisatie) voorziet Guido Heezen dat het huidige beloningssysteem op korte termijn onhoudbaar wordt. Medewerkers zitten vast in een gouden kooi waardoor de waardering afneemt en nieuwe medewerkers worden geremd. Deze elementen in relatie met de bevlogenheid van medewerkers is dus dodelijk.

Reden 2: wetgeving & CAO’s houden het systeem in stand

Ten tweede helpen de wetgeving en hun CAO’s alles in stand te houden en dat maakt dat het systeem al jaren zo werkt. Alles is voorzien op een graduele loonstijging. Een passend voorbeeld hiervan is de hypotheek die je als twintiger, dertiger of misschien wel veertiger afsluit en die je bij een loonsdaling niet meer kunt terugbetalen.

Reden 3: de kans op sociale afgang

Hierop aansluitend, de derde reden, is de kans op sociale afgang. Demotie is nog steeds geen algemeen geaccepteerd gegeven. Mijn inziens komt dat doordat de nadruk ligt op het salaris. Als demotie voortkomt door je uit een functie stapt waar je ongelukkig bent en je gaat nu iets doen (voor minder geld) waar je meer gelukkig, gemotiveerd, betrokken, bevlogen en productiever door wordt, waar hebben we het dan over?

De keuze is aan u: wat gaat u doen?

Kortom organisaties omzeilen deze open en eerlijke dialoog nog te vaak omdat er een taboe heerst op het salaris, omdat de wetgeving achterblijft, omdat het al jaren zo werkt en omdat de kans op een sociale afgang bestaat. Hier staat tegenover dat medewerkers in goede en slechte gevallen perfect waar ze aan toe zijn en dat medewerkers echt prestatiegericht worden beloond.

Wanneer bedrijven en organisaties echt eerlijk gaan zijn naar hun medewerkers over hun toegevoegde waarden, dan heeft dat nogal wat implicaties. Echte duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt de belangrijkste prioriteit en moet in relatie staan tot verloning. In landen als Japan wordt deze manier van werken succesvol toegepast.

De keuze is aan u. Gelooft u in de mensen die u aan boord heeft? Bent u bereid om voor hen een aantal maatschappelijke taboes te doorbreken? Als u twee keer met ja heeft geantwoord, dan zou u wel eens de Beste Werkgever in 2020 kunnen zijn!

Bekijk het volledige overzicht van de Beste Werkgevers van Nederland, de Beste Werkgevers van België of lees meer artikelen over Beste Werkgever zijn/worden.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ons de 7 geheimen van de Beste Werkgevers met een toevoeging van een kleine ‘kuch’ uitdaging: eerlijk zijn naar medewerkers over hun toegevoegde waarde. De Beste Werkgevers zelf hadden ook nog […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.