Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Enquête voorspelt verzuim en arbeidsongeschiktheid

Het lange termijn denken bij een strategisch retentiebeleid is belangrijk. Dit probeerde ik onder andere aan te tonen door het meten is weten argument te gebruiken. In het kader van meten is weten zijn er nog veel meer zaken die een organisatie kan meten die de betrokkenheid doen stijgen of het verloop doen dalen. Ik schreef eerder al over een verkeerde focus bij (on)tevredenheidsonderzoeken, maar denk ook maar eens aan het meten van verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Enquête voorspelt verzuim en arbeidsongeschiktheid

Er zijn hoogleraren van het VUmc in Amsterdam die een enquête hebben ontwikkeld waarmee het risico op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kan worden voorspeld. De enquête polst naar de gezondheid en werkgerelateerde risico’s van individuele werknemers die kunnen leiden tot toekomstig verzuim. Wanneer de resultaten van de enquête indiceren dat er verhoogde kans is op verzuim of arbeidsongeschiktheid kan er een bedrijfsarts worden ingezet die gerichte interventies kan inzetten.

Interventies doen verzuim dalen en hebben een hoge ROI

“Mensen krijgen, indien relevant, een advies om contact te zoeken met een bedrijfsarts. Die kan gerichte evidence-based interventies inzetten op basis van een protocol. Daarmee kunnen het bedrijf en de arbodienst hun middelen gerichter inzetten en kan het verzuim omlaag.”

Na het lezen van bovenstaande quote moest ik denken aan de film Minority Report met Tom Cruise waar er ook gebruikt wordt gemaakt van evidence-based informatie met betrekking tot de toekomst (voorspellingen dus) die toch niet helemaal bleken te kloppen. Dat neemt niet weg dat ik de opzet fantastisch vind. Juist omdat het gebruik maakt van het meten is weten principe. Hierdoor is ook duidelijk wat de ROI zal zijn.

“De return on investment is voor ondernemingen hoog. Elke ingelegde euro leverde er volgens Fins onderzoek tien aan lager verzuim op. Uit ander onderzoek blijkt dat Nederland goed te vergelijken is met Finland op dit gebied, de opbrengsten zijn waarschijnlijk even hoog.”

Welke mening zijn jullie toegedaan als het gaat om voorspellende analyses op basis van gezondheid? Hoe kijken jullie hier naar? Laat jullie meningen en opmerkingen na in de comments!

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald. De hoogleraren hebben echter ook een commercieel bedrijf met eigen website opgericht: Evalua.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.