Engagement vs tevredenheid

Waarom het verstandiger is om te sturen op employee engagement dan op medewerkertevredenheid.

Voor de duidelijkheid; er is niets mis met een medewerkertevredenheidsonderzoek (mto). Interesse tonen in je medewerkers is een uitermate verstandige zet die, mits deze doorgevoerd wordt in acties, de organisatie zeker rendement gaat opleveren. Waarschijnlijk zijn er zelfs veel overeenkomsten tussen de vragenlijsten van een gemiddeld employee engagement onderzoek  en van gemiddelde mto’s. Toch is er een fundamenteel verschil. Medewerkertevredenheid stuurt aan op een ideale statusquo voor werknemer en werkgever.

Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is.

Het zit ‘m al in de boodschap die je impliciet uitzendt als je een mto aankondigd: ‘we willen je graag tevreden hebben.’

Employee engagement daarentegen probeert tot een continu voortschrijdend proces aan te zetten. Het stuurt aan op intrinsieke drijfveren en veel minder op werkomstandigheden en gedrag.

Bekijk de Prezi ‘Employee Engagement vs Medewerkertevredenheid’

Dit was een blog van Sander Oldenkamp. Sander Oldenkamp is eigenaar van 9:1 engagement en gespecialiseerd in employee engagement. ‘Employee engagement’ is een bedrijfskundige aanpak gericht op het verhogen van de betrokkenheid en bevlogenheid van werknemers. Lees meer op zijn website http://91engagement.wordpress.com/ en volg Sander op Twitter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.