Engagement Platforms Must Enable Co-creation

Bij het doorspitten van mijn RSS Reader botste ik op een Engelstalig artikel, gepost op Harvard Business Review, dat co-creatie met retentiemanagement verbindt. Eigenlijk is het meer de vraag dan het daadwerkelijk verbinden: Engagement Platforms Must Enable Co-creation. En eigenlijk gaat het niet zozeer over het binden en boeien van werknemers dan wel het vaststellen en betrokken maken van een aantal enthousiastelingen. Retentiemanagement in de breedste zin van het woord dus.

In het artikel wordt het voorbeeld van de auto-industrie gegeven. De ingenieurs bepalen niet meer zoals vroeger hoe de auto er uit komt te zien. De consument krijgt en heeft steeds meer inspraak als het gaat over het ontwerp, de features, kleuren en allerlei technische aspecten. Dit betekent dat de rol van deze ingenieurs is veranderd. In die zin dat zij naast hun creatieve en technische skills ook een faciliterende rol moeten vervullen. Ideeën van de consumenten verzamelen en met hun achtergrond kijken of het technisch mogelijk is.

Dit vraagt natuurlijk een andere kijk op bepaalde rollen maar ook op organisaties. Waar organisaties vroeger autoritair goed waren in het maken van producten of het aanbieden van diensten moeten zij, onder ander met de komst van sociale media, democratisch luisteren naar de consument en zien hun trachten te binden aan het platform (waar het artikel over spreekt) maar evengoed een forum of focusgroep kan zijn.

Ik vind het een interessante gedachte dan enthousiaste consumenten de richting mee kunnen bepalen van een organisatie. Bij IKKI proberen we dat ook te doen: luisteren naar de gebruikers met hun feedback aanpassingen doen. Ik vrees ook wanneer IKKI, of eender welke andere organisatie, dat niet doet het wel eens zeer snel afgelopen kan zijn met de moordende concurrentie en kritische consument. Wat vinden jullie hiervan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.