Categorie Trends (retentie-management.com)
Engagement is meer dan gemotiveerd personeel

De bevlogenheid, betrokkenheid of het engagement van het personeel vergroten begint allemaal bij de motivatie een medewerker. Van zodra de motivatie goed zit kan een organisatie het volgende niveau van commitment nastreven. Deze blog bevat 10 tips om het personeel in de basis te motiveren. Verder leg ik uit hoe organisaties de transitie kunnen maken van motivatie naar engagement, maar om tot daar te komen begin ik echter met 5 anti-tips.

5 tips om medewerkers gegarandeerd te demotiveren

Anti-tips zijn in dit geval tips die demotiverend voor het personeel werken. Organisaties die de motivatie van het personeel willen verhogen mogen dus onder geen enkel beding onderstaande anti-tips tot uitvoering brengen.

 1. Organiseer een competitie tussen twee medewerkers. De ene krijgt promotie, de andere niet. Eén persoon zal blij zijn. Maar de verliezer koestert wrok jegens jou, het bedrijf en de winnaar. Probeer liever een win-win situatie te scheppen.
 2. Blind zijn voor de dromen van medewerkers. Je moet juist inzicht hebben in de wensen en dromen van werknemers. Zorg dat ze succesvol en tevreden zijn, want daarmee kweek je enthousiasme en dat vertaalt zich in productiviteit.
 3. Iemand geen promotie geven omdat hij zijn huidige job zo goed doet. Maak een plan voor goed presterende medewerkers om ze door te laten stromen, en zorg dat er al een opvolger wordt voorbereid.
 4. Beloon alleen de mondige en opvallende medewerkers. Er zijn genoeg stillere en onopvallende medewerkers, die ook waardering verdienen en hogerop kunnen komen.
 5. Geen breder perspectief bieden. Mensen gaan niet alleen naar werk om de huur te kunnen betalen. Ze willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de organisatie en de samenleving. Het is de taak van de baas om medewerkers daar bij te helpen.”

10 tips om het personeel te motiveren

Als je bovenstaande anti-tips omdraait krijg je tips die het omgekeerde effect bereiken. In een blog van Monsterboard vond ik echter een meer complete lijst met tips. Deze tips som ik hieronder kort op met telkens een korte toelichting.

1: Stel realistische doelen: niets werkt zo demotiverend als doelen die niet gehaald kunnen worden.

2: Geef vertrouwen: de meeste werknemers vinden het prettig om zelfstandig te kunnen werken en dingen op hun eigen manier uit te vinden. Ik denk dat de voordelen afwegen ten opzichte van de nadelen aan flexibel werken.

3: Geef complimenten: het blijkt dat mensen gelukkiger in hun werk zijn als hun bijdrage gezien wordt en gewaardeerd. Hier vind je meer dan 50 manieren om een schouderklopje te geven.

4: Betrek medewerkers bij beslissingen: probeer je medewerkers zo veel mogelijk te betrekken bij beslissingen die moeten worden genomen en de plannen die worden gemaakt.

5: Communiceer: niet bij alle bedrijfsbeslissingen kunnen medewerkers worden betrokken, maar het is wel belangrijk om alles (bvb. uitkomsten) met hen te communiceren.

6: Stimuleer creativiteit en ontplooiing: de mens is van nature leergierig en wil niet altijd hetzelfde kunstje doen. Geef mensen de ruimte om zich te kunnen ontplooien en stimuleer hun creativiteit die zelfs verder gaan dan traditionele carrièremogelijkheden.

7: Zorg voor goede werkomstandigheden: medewerkers laten werken met krakkemikkige computers en achterhaalde software zorgt niet alleen voor frustratie, het geeft ze ook het gevoel dat ze niet als volwaardig worden gezien. Dit draagt ook bij aan de worklife balans.

8: Vier je successen: een hoger salaris is geen goede motivator, want geld motiveert niet, maar kleine extraatjes zijn dat wel.

9: Geef het goede voorbeeld: je kunt iedereen nog zoveel complimenten, ontplooiingsruimte en bonussen geven, als jij zelf als manager de kantjes ervan afloopt, zal je personeel sneller gedemotiveerd raken. De manager kan het probleem en/of de oplossingen zijn.

10: Benader elke werknemer anders: uiteindelijk is er geen one-size-fits-all manier van motiveren, omdat elke medewerker weer anders is. De loyaliteit is individueel bepaald.

Engagement gaat verder dan motivatie

In feite zijn deze tips het vervolg op mijn blog waarom organisaties de motivatie van het personeel moet verhogen. Want alle bovenstaande tips dragen bij aan het verhogen van de motivatie en dat is bijzonder belangrijk, maar eigenlijk zouden organisaties nog net 1 stapje verder moeten gaan. Hiermee bedoel ik dat organisaties geëngageerd personeel zou moeten nastreven in plaats van gemotiveerd personeel. Als jij zou mogen kiezen wat heb je dan liever: gemotiveerd personeel of geëngageerd personeel? Vind jij dus ook niet dat engagement verder gaat dan motivatie?

Extra tips om de motivatie en het engagement te verhogen

Er bestaan nog veel meer tips in dit kader die al dan niet rechtstreeks verband houden met de motivatie van het personeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 6 tips om het personeelsverloop tegen te gaan, 10 tips om het engagement te verhogen en 52 tips om geëngageerde medewerkers te krijgen. Welke tips heb jij nog? Vul de lijst aan met jouw nuttige tips en je wordt mee opgenomen in de lijst!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het engagement van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het engagement?[/box]

(Ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald)

1 antwoord
 1. Irene van der Bor
  Irene van der Bor zegt:

  Lodi,

  ik maak samen met twee anderen een pre mobiliteit programma voor het bedrijfsleven.
  Een van mijn partners daarin is Bertil S. van de The Perfect Escape – www. neemontslag.nl.
  Graag zouden wij een gesprek (eventueel skype) met je hebben als autoriteit op het gebied van Retentiemanagement.
  Sta je daarvoor open? Zoja, dan kun je mij vooralsnog als 1ste aanspreekpunt gebruiken. Zie email. Mobielenummer is 0622529910

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.