Zelfsturende teams (EMS)

De volgende vier sessies vallen onder het HRM-Practica. Wat dit juist inhield met het oog op zelfsturende teams kwamen we al doende afgelopen dinsdag achter. Nadat we in kleinere groepjes werden onderverdeeld kregen we de opdracht mee om 20 minuten te brainstormen over hetgeen zelfsturende teams konden zijn en moesten we 3 succesfactoren bepalen.

In diezelfde tijdsspanne moesten we ook een presentatie van 2 minuten in elkaar “flatsen”. Daarna moesten we bepalen welke dingen energiegevend waren en welke energie hebben gekost. Welkom bij deze sessie!

Tijdens de lessen lag de nadruk vooral op een zeer interessante schema’s die helaas niet in de cursus staan. Daarom bespreek ik eerst dit schema’s en ga ik nadien over tot de cursus.

Zelfsturende teams (=), vallen binnen de hardwarematige driehoek en, zijn een systeem. De twee andere hoeken staan voor structuur (het doel/output, SMART + MAGIE) en strategie. Onder deze driehoek staat een omgekeerde softwarematige driehoek en hier zou de focus op moeten liggen. Deze hoeken staan voor Attitude (4 basisattitudes: “ik zoek i.p.v. ik weet”, “ik spreek vanuit mijn persoon en niet vanuit mijn rol”, “onzekerheid is bron van leren voor anderen”, “echtheid en uitnodigen tot echt zijn”) , Staff (HR en/of een externe coach) en Skills (feedback geven/nemen, geweldloze communicatie).

Een ander schema dat ook in de les werd besproken, maar eveneens in de cursus staat is het volgende. Leiderschap (=) is toevoegen wat ontbreekt aan één van de 3 groepen: TAAK, GROEP, INDIVIDU. Deze groepen dienen in evenwicht te zijn, zodat er vanuit een helicopterzicht naar het zelfsturend team kan worden gekeken.

Vervolgens gaat de cursus verder met 3P-model, want zo zegt de cursus. Een manier om dit te visualiseren is het 3P-model (wat misschien als bovenste driehoek kan fungeren): PRODUCT (= de taak, de output verwachting), PROCES (= de manier waarop dit wordt bereikt = flexibiliteit), PROCEDURES (= de onderliggende chemie = stabiliteit). Vanuit deze optiek wordt een team (=) dan ook: “een groep mensen die met gezamenlijke en op elkaar afgestemde inspanningen een taak volbrengen en wel op zo’n manier dat we de wegen naar deze volbrenging en hun onderlinge processen zelf afstemmen op het na te streven doel” (Bureau Pelgrims). Vooraf zal er eerst een probleemanalyse uitgevoerd moeten worden oftewel een creatieve chaos waarbij alles wordt afgelijnd. Deze meta-communicatie beschermt tegen het groepie-effect.

Het groupie effect? Als zelfsturende teams de groep als verstikkend zien. Dit kan om verschillende redenen en worden de hinderpalen genoemd. Voorbeelden zijn: sociale conformiteit, strategisch communiceren, minimale luisterbereidheid als groep (grootheidswaanzin) en groupthink. Telkens gaan er enkele symptomen aan vooraf en kent het schadelijke gevolgen voor een zelfsturend team. Dit kan voorkomen worden door een buitenstaander/coach die kritisch te werk gaat.

Hiernaast zijn er nog een aantal andere Succesfactoren als: duidelijke doelstellingen (positieve verwachtingen, eenduidigheid) en een duidelijke groepsstructuur, ondersteunende groepsnormen en procedures, aandacht voor het groepsfunctioneren, communicatiestructuur, groepssfeer, coördinatie en begeleiding.

Structuringstechnieken dienen om alle informatie in de groep te structuren op verschillende manieren: opsommen van alternatieven, standpunt van beide partijen verwoorden, uitstel van communicatie, splitsingstrategie, probleemaanpak, helicopterherhaling en vlaggetjes planten.

Tot slot zijn er ook duidingstechnieken: vragen naar feedback, zelfonthulling, aankondigen wat men gaat doen, gevoelens verwoorden, inhoud en relatie scheiden en een kader creëren.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] en nuttig was. Dit herleid ik tenminste uit de blog van Kluwer. Er werden ballen opgegooid over zelfsturende teams, zoals dat nu in Nederland gebeurt door […]

  2. […] ← Zelfsturende teams (EMS) EMS (11): Workshop Groepsdynamica […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.