Outplacement (EMS)

Het tweede luik van de avond ging over Outplacement wat iets anders is dan inplacement.

Outplacement (=) een geheel van diensten, die in opdracht van de werkgever, ter beschikking worden gesteld aan de ontslagen werknemer om hem in staat te stellen op een efficiënte manier een nieuwe evenwaardige job te verwerven, en dit binnen een aanvaardbare termijn. Outplacement dateert reeds uit 1908, maar werd pas in 1980 groot in België. Recent (2007) bestaan er een nieuwe CAO (82 + bis) rond outplacement met daaraan een aantal doorgevoerde herstructureringen als de economische crisis en Wet Renault (is enkel bij collectief ontslag).

Hoewel outplacement dus relatief nieuw is bestaan er toch al verschillende vormen in: individueel outplacement, semi-individueel en het collectief outplacement. Bij een herstructurering dient er een tewerkstellingscel te worden opgericht. Ondanks deze verschillende vormen is het proces grotendeels gelijk, want dat bestaat een voorbereiding, de mededeling, de outplacementbegeleiding zelf en tot slot de opvolging met garantie. Hoe dan ook wil het getroffen personeel maar 3 zaken weten:

  1. Ben ik er één van?
  2. Wanneer?
  3. Wat zal ik ontvangen?

Na deze relatief korte uiteenzetting moesten we in kleine groepjes werken rond twee vragen. 1) Hoe voer je een slecht nieuws gesprek en 2) wat zijn motieven om een outplacement te geven. Nadat we hier in groepjes over hadden gediscussieerd kwamen we in grote lijnen tot dezelfde klassikale conclusie, namelijk dat een slechtnieuwsgesprek kort, krachtig en kordaat moet zijn (3 K’s) en dat het goed is voor de uitstraling van het bedrijf met zowel persoonlijke voordelen voor de ontslagen werknemer als voor de achterblijvers.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het ontslaggesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het ontslaggesprek.[/box]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.