Functie- en Competentieprofielen (EMS)

De tweede cursus die ik afgelopen dinsdag kreeg (tussen de examenuitleg door) was: functie- en competentieprofielen. Hiervan vind je hieronder de belangrijkste punten.

Als je het schema van vorige week in acht neemt dan betekent deze allesomvattende cursus het begin van de instroom. Het is het fundament, de kern van het HR gebeuren in een organisatie. Doordat functies doorheen de organisatie veranderen is het belangrijk dat functies mee blijven bewegen. Dit impliceert meteen, dat dit op zeer regelmatige basis moet worden aangepast aan het organogram, zodat je de plaats (en eventueel gewicht) van de functie kent.

Een functiebeschrijving (=)geeft de algemene functiegegevens, het doel van de functie en de diverse taken en verantwoordelijkheden die tot de functie behoren. Het kan dan gaan om taakgerichte en een resultaatgerichte functiebeschrijving. Doordat er aan beiden nadelen verbonden zijn is het beste om een combinatie te maken. Hoe maak je dan een functiebeschrijving op? Door verschillende methoden te combineren gaande van logboeken naar vragenlijsten en interviews zowel met de leidinggevende als de functiehouder (zodat het geen persoonsbeschrijving wordt!)

Competenties (=) zijn de observeerbare eigenschappen (kennis, vaardigheden en attitude) om de functie naar behoren uit te voeren. Deze competenties kunnen worden opgedeeld worden in generieke (kern), groepsgebonden en functie of rolgebonden competenties. Voor elk van deze zijn er indicatoren die de competentie omschrijven en die tegelijkertijd van niveau kunnen verschillen (bvb. communicatie).

Het competentieprofiel (=) is het geheel van de nodige competenties die nodig zijn om een functie naar behoren uit te oefenen. Dit kan aan de hand van een competentiewoordenboek worden uitgezocht MAAR (ook hier) altijd in samenspraak met de leidinggevende en de functiehouder.

Het moge duidelijk zijn dat dit inderdaad de basis is van een functie en bijgevolg broodnodig voor HR denkend aan selecties, beoordelingsgesprekken, loopbaanmogelijkheden, maar ook ontslag. Ik vond dit om die reden een zeer interessante les, die goed werd opgebouwd. Ik denk echter wel dat deze cursus gezien de belangrijkheid langer mocht duren en dat er dieper op ingegaan mocht worden.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De vijfde les “Functie- en Competentieprofielen“ […]

  2. […] De vijfde les “Functie- en Competentieprofielen“ […]

  3. […] De vijfde les “Functie- en Competentieprofielen“ […]

  4. […] De vijfde les “Functie- en Competentieprofielen“ […]

  5. […] De vijfde les ” Functie- en Competentieprofielen“ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.