Executive Search (EMS)

Het wordt stilaan gewoonte. Dinsdagavond is studieavond. Gisteren stonden er echter twee modules op het programma: “Executive Search” en “Functie- en competentieprofielen”. Nu behandel ik “Executive Search” oftewel headhunting oftewel mijn huidige job.

Het is vreemd om de theoretische achtergrond van je eigen werk als studieonderwerp te krijgen. Meer nog om erover te bloggen en de reden is simpel: anders kunnen jullie mij in dat kader tegen het licht houden! Daar is op zich niets mis mee, maar ik wil graag eerst mezelf tegen dat licht houden. Wat doe ik volgens de theorie en wat niet? Waar kan ik mezelf als headhunter in verbeteren? Komt de theorie overeen met hetgeen me is aangeleerd?

Wel wil ik een aantal basisgegevens over “Executive Search” delen. Headhunting bestaat nog niet zo lang. Het is in de jaren ’60 naar Europa overgewaaid en sindsdien niet meer weg te denken uit hedendaagse werklandschap. Maar wat is headhunting (negatieve connotatie) nu eigenlijk? Het is in opdracht van een bedrijf of organisatie het zoeken en screenen van de perfecte kandidaat voor hun openstaande functie (alle niveau’s). De reden om een headhuntbureau in te schakelen kan verschillen, maar meestal gaat het over een functie die wegens schaarste moeilijk ingevuld kan worden. Andere redenen zijn confidentialiteit en objectiviteit. Hoe dan ook, een headhunter gaat altijd rechtstreeks en gepersonaliseerd te werk.

Een headhunter pikt niet zomaar mensen weg uit andere bedrijven, want er bestaat wel degelijk een reglementering rond zowel regionaal, nationaal, Europees als internationaal. Naast de reglementering is er grosso modo een how-to proces te onderscheiden van de te ondernemen stappen:

 • behoeftenanalyse
 • uitwerking strategie en doelgroep
 • contacten leggen
 • interviews
 • opstellen kandidatenrapporten
 • presentaties
 • begeleiding sollicitatieproces
 • referenties
 • begeleiding rekruteringsproces
 • opvolgen integratie en prestaties

Ok, maar hoe kies je nu het juiste agentschap en wat zijn de kosten verbonden aan een dergelijk agentschap? Natuurlijk zijn er verschillende manieren op je keuze te prioriteseren d.m.v locatie, specialisatie, internationaal netwerk, persoonlijkheid van de consultant, reputatie en deontologie, clienten in dezelfde sector, kosten en modaliteiten. Elk van deze criteria brengt een speciale kost met zich mee, maar globaal stelt de cursus dat tussen 25% en 33% van het eerste jaarsalaris van de aangenomen ligt.
Headhunters onder jullie: ik daag jullie uit om hierover te discussieren. Zijn de rekruteringsfees van deze tijd? Wat met de crisis?

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ← Executive Search (EMS) Boek: Influance – The psychology of Persuasion […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.