HRM en de maatschappelijke omgeving (EMS)

Dinsdagavond is voorbestemd voor de Ehsal Management School (EHS) en gisteren was het les nummer twee. Op het programma stond de cursus “HRM en de maatschappelijke omgeving“. Deze sociaal getinte cursus sloot eigenlijk nauw aan bij mijn vooropleiding en dat is op zich niet vreemd als de gastspreker Fons Leroy – gedelegeerd bestuurder van het VDAB – is.

[samenvatting] Hij sprak over de maatschappelijke ontwikkelingen die momenteel globaal plaatsvinden en waar wij als toekomstig HR-Manager rekening mee moeten houden. Ik heb het dan over een tekort aan arbeids-krachten (ontgroening en vergrijzing), informatisering, diversiteit en nog vele anderen. Als eerste belangrijk punt noemde hij dat de HR-medewerker de taak heeft om deze globale ontwikkelingen niet uit het oog te verliezen en eventueel te vertalen naar meer lokale beleidsvormen.

Specifiek naar Vlaanderen toe binnen België zijn er een aantal “contraintes” waar als HR bewuste medewerker rekening mee gehouden moet worden naar de toekomst toe, want zo is er momenteel:

 • een ongelijke toegang tot arbeid
 • onvoldoende aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt
 • ontbreken van een offensieve leerstrategie
 • en een onevenwichtige verhouding tussen werk en welzijn

Deze tendensen vertalen zich in “de krapte van de toekomst” en zullen hun impact niet missen ten laatste 2050 als HR hier niets aan doet. Behalve de vier bovengenoemde “contraintes” waar dus mee rekening gehouden moet worden, zullen we met meer en langer moet gaan werken MAAR ook anders.

En zo kom ik bij het tweede belangrijke punt van de cursus “HRM en de maatschappelijke omgeving”. Het toekomstig HRM beleid moet geijkt zijn op de transitionele arbeidsmarkt. Zo zou er geen sprake meer mogen zijn van een lineair verband (onderwijs – werken – pensioen), maar moet via wisselwerking (bruggen) het verband worden aangevuld met vrije tijd en werkloosheid. Dat de overheid hier reeds het voortouw in heeft genomen (denk aan deeltijds werken, kinderopvang, outplacement) is een goed teken. Niettemin is er nog vooral veel werk aan de vierde ‘brug’ (aangepast en langer werken) en daar ligt meteen onze uitdaging met het oog op de transitionele loopbaan (competentie vorming versus traditionele CV).

[mening]Over deze twee belangrijke punten hebben het de hele avond gehad. Hoewel ik het een belangrijke cursus vind, vond ik dat er te veel aan werd besteed. De gehele cursus had m.i. makkelijk in de helft van de tijd kunnen worden afgerond.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] veel meer discussie en ophef dan in Nederland. Fons Leroy van het VDAB spreekt daarom liever over anders werken. Maar of men nu langer of anders werkt: er blijven te weinig werkende mensen om al het werk op te […]

 2. […] rol in spelen. Vooral als de pensioensgerechtigden anders gaan werken. Met betrekking tot dit anders werken pleit Fons Leroy ook al enige tijd. ‘Demotie kan zorgen voor een win-win-winsituatie: de werknemer krijgt een […]

 3. […] Leroy, gedelegeerd bestuurder van het VDAB en gastdocent op de Ehsal Management School, predikt al langer dat de Vlaming/Belg langer moet werken en je kunt hem geen ongelijk geven. Nu is […]

 4. […] Fons Leroy sprak hier al eerder over tijdens één van mijn lessen op Ehsal Management School. […]

 5. […] ← HRM en de maatschappelijke omgeving (EMS) EMS (4): Executive Search […]

 6. 10 Vlaamse arbeidsmarkt trends vertaalt naar mijn inzicht : Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

  […] Fons Leroy sprak hier al eerder over tijdens één van mijn lessen op Ehsal Management School. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.