Motiveren van werknemers (EMS)

Dries Berings is een wetenschapper, een psycholoog. Iemand die vanuit onderzoeken een poging waagt tot bedrijfsgerelateerde materie als het motiveren van werknemers. 

Het ging traag vooruit en als ik simplistisch de geziene stof wil samenvatten kan ik dat doen in 1 zin: elke persoon is verschillend en hiervoor dienen verschillende technieken binnen een bepaalde omgeving. Welke technieken dit zijn hebben we niet echt gezien noch aangehaald. Maar goed, we hebben toch iets gezien.

Het verhaal hing op aan het motivatiemodel. Dit model gaat uit van een persoon in een omgeving die op basis van zijn/haar denken bepaald gedrag vertoont. Dan hebben we stilgestaan bij elk van deze kernwoorden.

We begonnen met de omgeving en het verschil in intrinsieke (= iets goed kunnen dat we zelf bepalen en waarmee we verbonden zijn) en extrinsieke motivatie. Hier kunnen verschillende theoriën aan gekoppeld worden zoals conditionering (= straffen en belonen). Als je via conditionering de werknemers financieel wil belonen, omdat het werkt, dan kun je dat doen via taak-, prestatie en competitiecontigentie. Natuurlijk bestaat er bij elke vorm een aantal aandachtspunten. Een andere conditioneringsbeloningsvorm zijn complimenten en opmerkingen geven. Het uiteindelijke streefdoel van een organisatie moet (psychologisch) empowerment zijn waarbij er van intrinsieke motivatie wordt uitgegaan. Hoe kun je taken creëren waarbij dat gebeurd? Een manier is door middel van taakverrijking. Deze taakverrijking gebeurd aan de hand van 5 zaken: 1) taakidentiteit 2) competentievariatie 3) taaksignificatie 4) autonomie 5) feedback en dit is gekoppeld aan drie voorwaarden: groeibehoeften, competentie en contextsatisfactie. 

Het tweede aspect is de persoon. Mensen verschillen. Dit is al zeer lang gekend want zelfs Hippocrates en Galenus omschreven vier temperamenten, die later door Eysenck in dimensies werden gegoten, de zogenaamde Big 5. De Big 5 bestaat uit (=) emotinonele stabiliteit, extraversie, openheid, altruisme en conscientieusheid. Hierbij zijn de eerste en de laatste erg belangrijk voor elke job. Aan de hand van deze persoonlijkheden kun je de kernkwadranten van Ofman toevoegen. Los van de kwadranten, moet je je als HR bewust zijn van de verschillen tussen de mensen. Let dus op voor projectie, de fundamentele attributiefout en de reflectie stimuleren over eigen persoonlijkheid.  

Het laatste aspect was motivatie (=denken). Hier hebben we minder lang bij stilgestaan, omdat de tijd bijna voorbij was (hetgeen nu volgt is dus mijn vrije interpretatie op basis van de slides). Er zijn 5 ’theorien’ die hierbij kunnen helpen, namelijk verwachtingen maal de waarde (= wiskundige formule), doelen motiveren (=SMART/SMURF), attributie (=toeschrijven), billijkheid (het bekijken van de opbrengst en inbreng t.o.v. een ander) en het psychologisch contract.  Als motivatie denken is, en er zoveel verschillende theorien zijn, dan kan het niet anders dat er een aantal aandachtspunten gelden voor elke theorie.

Uiteindelijk kom je dan bij het motiveren van de werknemers. Oftwel het omgaan met concurrende waarden (Quinn). Je kunt een indeling maken op twee assen (flexibiliteit versus beheersing en intern versus extern). Ook de docent heef hiervoor een schema ontwikkeld o.b.v. waarden (cultuurbeelden), maar deze is helaas nooit behandeld.

Ik vond niet dat hij dit vak meester was, omdat hij mij – en ik vermoed met mij vele anderen – niet dusdanig heeft kunnen motiveren. En dat is jammer. Eens te meer omdat het motiveren van werknemers een zeer interessante  materie is. Ook bij het nalezen van de cursus blijkt dat er weinig structuur of samenhang te vinden is. Dit maakt het verwerken van de stof niet gemakkelijker.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Motiveren van werknemers (EMS) EMS (19): Organisatiecultuur […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.