Coaching (EMS)

Na een heerlijke rust van 2 weken mocht ik gisteren naar de eerste les van 2010 gegeven door Luc Royeaerd en werkzaam bij Barco. Het zou een sessie worden met daarin twee onderwerpen: loopbaanmanagement en coaching. Hoewel beide delen ongeveer even groot zijn, hebben we langer stil gestaan bij coaching. Al was het maar omdat dit Luc zijn grootste passie is. Heerlijk hoe hij hier over vertelde.

Het onderdeel coaching begon met een definitie gegeven door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (Nobco). Er bestaat dus een gelegaliseerde structuur rond. De zaken die ik uit de definitie heb onthouden is (=), dat een coaching sessie gestructureerd en doelgericht moet zijn op basis van een evenwaardige relatie. Dit staat dus haaks op een losse babbel met iemand die je aardig vindt.

Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de coach een “I don’t know” houding aanneemt. Dit impliceert meteen dat de ‘coachee’ alle wijsheid in pacht heeft en dit op basis van een commitment. Met andere woorden de coach is verantwoordelijk voor het proces en de ‘coachee’ voor het resultaat. Een coach is dus geen adviseur, manager (hoewel een manager de rol van coach kan aannemen), trainer noch een therapeut. Oftewel een expert hoeft geen goede coach te zijn. Eens te meer omdat een goede coach de angst wegneemt zonder een advies te geven.

Een aantal basiselementen van coaching die voor mij het belangrijkste zijn, zijn:

 • één op één relatie
 • gericht op specifieke onderwerpen
 • niet-directieve ontwikkeling
 • gericht op het verbeteren van prestaties

Bij een coaching zijn een aantal partijen betrokken, namelijk: (1) het individu, (2) de coach, (3) de organisatie/HR en (4) de lijnmanager. Deze personen staan met elkaar in verband en dienen elkaar te ondersteunen om tot het gewenste resultaat te komen. Specifiek naar HR toe kunnen zij de juiste context creëren, opvolgen nadat de sessies zijn gedaan, afbakenen van de coachingsopdracht, aansturen van de betrokken partijen, afwegen of er een interne of een externe coach wordt betrokken, etc.

Binnen coaching bestaan er verschillende domeinen. Niettemin wordt er uit gegaan van een aantal standaard competenties als: zelfbewustzijn, communicatie, inleving, analytisch, inspirerend, resultaatgericht, confronterend, etc. En naast de competenties gelden er ook een aantal modellen en methodes die gehanteerd kunnen worden voor de verschillende domeinen. De bekendste zijn: de ijsberg, logische niveaus van Bateson en Dilts, het GROW model van John Whitmore, het COACH model, Kernkwadranten van Daniel Ofman, NLP, RET, etc.

Tot slot werden er een aantal mythes de wereld uitgeholpen. Wat dacht je van? training is goedkoper dan coaching, een coach kan mij niets bijbrengen als die zelf niet thuis in de materie,  coaching is een veredelde vorm van psychiatrische hulp, coachen kunnen we best zelf als manager, coaching is alleen voor VP’s, coachen is voor jonge mensen die nog kunnen veranderen. Ik begrijp dat coaching hier deels wordt verkocht, maar toch vond ik dit aardige eye-openers.

Kortom ik vond de sessie zeker interessant en werd zelfs geprikkeld om er iets meer mee te doen. Wellicht wil ik dat al een tijdje, want ik heb zelfs al een aantal boeken (“NLP for dummies” en een boek van D. Ofman “Bezieling en Kwaliteit in Organisaties”) gelezen, maar tot op heden nog weinig mee gedaan. Wordt vervolgd net als het tweede deel van de sessie.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

3 antwoorden
 1. Lodi
  Lodi zegt:

  Dag Vicky,

  Dank je wel voor je leuke bericht. Ik hoop dat je er zoveel aan heb gehad dat je gaat slagen woensdag. Ik ben in elk geval heel erg benieuwd.

  Heel veel succes!

  Groetjes,
  Lodi

  Ps. Voeg me ook zeker toe op LinkedIn, je vind me met Lodi Planting.

  Beantwoorden
 2. Anonymous
  Anonymous zegt:

  hallo lodi,
  ik moet aanstaande woensdag examen hrm afleggen. ik heb de opleiding gevolgd in 2009. hierdoor zat de leerstof nogal ver en ehsal heeft voor een aantal onderwerpen een ander opleider gekozen.
  ik heb dan ook veel gehad aan je stukjes, waarvoor dank!
  vicky

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] achttiende les “coaching“ Er zijn geen gerelateerde […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.