Transformerend Functioneren (EMS)

De tweede keer een sessie van Guy Meert die op enthousiaste wijze kwam vertellen. Dit keer over transformerend functioneren. Pardon? Ja, transformerend leren.

Het doel van transformerend functioneren is mensen (= hefboom) doen laten groeien (= output = impact) door de relatie tussen de leidinggevende en de werknemer. Op dit laatste, de relatie, ligt de focus. Deze relatie bestaat uit Energie die ofwel een (horizontale) verbinding ofwel een afstand creert afhankelijk van een positieve of negatieve energie (fake verbinding). Uiteindelijk moet die energie leiden tot impact, de zogenaamde verticale verbinding. Je wilt tenslotte iets gedaan krijgen van de andere persoon dat tot groei leidt. Als er vanuit een afstand een vertical verbinding wordt gecreerd dan is er meestal sprake van een illusie. Hoe kun je zonder een echte verbinding iets gedaan krijgen van een ander? Met andere woorden hoe krijg je dan impact?

Vanuit een echte verbinding kan er een groeisituatie ontstaan. Er van uitgaande dat de persoon in kwestie wilt leren (lees: groeien) vertrek je vanuit het hier en nu om een WAT (waar wil ik naar toe?) te bereiken via HOE (op welke manier?). De manier waarop je het WAT kunt bereiken verschilt van persoon tot persoon, maar hoewel iedereen verschillend is, zijn er een viertal dynamieken te onderscheiden op basis van 2-assen (Energie en Competentie) namelijk: onzekerheid (weinig competentie en weinig energie), overmoed (weinig competentie maar veel energie), vermoeide/gekwetste (veel competentie maar weinig energie) en de expert (veel competentie en veel energie). Het is belangrijk te weten wat iemands dynamiek is, omdat dit een andere manier van omgaan vergt. Waarom?

Elke dynamiek kent namelijk een aantal specifieke hopes en fears die hem/haar in beletten of juist acceleren. Van zodra je deze als coach weet kun je daarop inspelen wat dan tot een optimale groeisituatie moet leiden. Zo moet je als coach bij een onzekere dynamiek vooral veiligheid geven. Bij een overmoedige sportiviteit. Bij een expert moet je een partnership aangaan. En tot slot bij een vermoeide/gekwestse moet je authentiek zijn. Tijdens de les werd vervolgens de meest voorkomende hopes en fears weergegeven bij elke dynamiek.

Al deze kennis (lees: schema’s) is toepasbaar binnen het ontwikkelingsplan, het afstemmingsplan, het bijsturingsgesprek en het waarderingsgesprek waar de sessie eigenlijk mee begon!

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Transformerend Functioneren (EMS) Boek: Mijn organisatie is een oerwoud […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.