Bemiddeling (EMS)

Bemiddeling hebben we eigenlijk niet echt in de les gezien, maar omdat het 1) in de cursus staat en 2) het onderwerp zeer interessant is vind je ook hier een samenvatting van.

Bemiddeling (=) is een interventie in een onderhandeling of een conflict door een geaccepteerde derde partij die een beperkte of geen dwingende beslissingsbevoegdheid heeft, maar die de betrokken partijen assisteert bij het bereiken van een vrijwillig tot stand gekomen wederzijds acceptabele oplossing van een conflictsituatie (Moreels, 2009)

Belangrijk hierbij is dat het vrijwillig en vertrouwelijk gebeurt en een bemiddelaar faciliteert dit proces. Deze rol impliceert meteen een aantal nodige competenties van de bemiddelaar bvb. kennis van zaken, actieve luisterhouding en groot empatisch vermogen. Er bestaan externe en interne bemiddelaars, maar ook de leidinggevende kan deze rol tot zich nemen.

Het bemiddelingsproces ziet er als volgt uit:

• Voorbereidingsfase: 1ste contact met informatie uitwisseling over het conflict en een aantal standaard afspraken voor het vervolg (wil ik verder met de mediator?)
• Plenaire fase
o Openingsfase: winnen van wederzijds vertrouwen dankzij veel praten, positieve toon en aanpak, voorstelling maken van het conflict.
o Exploratiefase: partijen vertellen hun visie op het conflict zowel inhoudelijk als emotioneel + wat wil men nu echt bereiken?
o Draai- en categorisatiefase: partijen leren ook de kant van de andere partij zien door zich naar de ander te draaien (= geleidelijk overgaan naar wensen en verlangens i.p.v. behoeften en belangen.
o Onderhandelingsfase: onderhandelen naar een oplossing. Mogelijk eindpunten zijn: overeenstemming, gedeeltelijke overeenstemming of geen overeenstemming.
o Afrondingsfase: indien overeenstemming resultaten op papier dankzij streven naar positieve sfeer.
• Afsluitingsfase: afscheid nemen van elkaar en nadien nog eens samen lunchen

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Bemiddeling (EMS) Boek: Good To Great […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.