Workshop Groepsdynamica (EMS)

Afgelopen dinsdag werd ik al om 13.30 (i.p.v. 18.00) op het EHSAL verwacht voor een workshop rond groepsdynamica.

Het proces:

Het eerste wat me opviel was dat de banken in kleine groepen stonden. We gingen dus in kleinere groepen werken als normaal (een luistercollege). Logisch ook. Niettemin begonnen we met een individuele vragenlijst die moest leiden tot een diepere zelfreflectie over bepaalde onderwerpen als de studie, groepsdynamica, leiderschap en conflicten. Toen we hier de tijd voor hadden gekregen moesten we de resultaten (van een aantal vragen) bediscussieren in het kleine groepje waarin je zat. Nadat we tot concensus waren gekomen betreffende de antwoorden moesten we ook tot concensus komen in een grotere groep. Tijdens dit proces werd er met formelere (lees: opgelegde) rollen gewerkt, maar al veel eerder waren er groepsdynamieke processen aan de gang.

Mijn mening:

Ik had in eerste instantie het idee dat groepsdynamica de analyse/studie van de processen was, maar na deze was ik een andere mening toegedaan. Nu zie ik groepsdynamica als een methodiek om een bepaald doel te bereiken. Natuurlijk kan dit een vertekend beeld zijn vanwege de ene oefening die we hebben gedaan. Verder vond ik het wel eens aangenaam om in een andere vorm te werken, maar ik opteer (blijkbaar) toch voor een omkaderd theoretisch geheel waarbinnen we ons dan kunnen bewegen. Ik vind het namelijk lastig om een “inhoudsloze” mening te geven. Inhoudsloos omdat ik niet weet waarover ik het zou hebben.

De theorie:

Tijdens de les zelf kwamen er slechts 7 theoretische richtlijnen m.b.t. groepsdynamica:

  • de communicatie moet open, eerlijk en anoniem (kunnen) gebeuren
  • de setting bepaalt de sfeer
  • vertrek vanuit het standpunt van anderen
  • verschillen tussen theorie en praktijk
  • komt het beste intern voort uit een bedrijf i.p.v. een externe consultant.
  • het gaat niet of juist of niet-juist, maar de perceptie van de ander is de waarheid
  • iemand moet het proces controleren met het oog op de inhoud

Dit was het enige theoretische wat deze voormiddag was gegeven buiten een aantal oneliners daargelaten. Globaal gezien een interessante sessie, maar voor mij vraagt het om iets meer verduidelijking.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Workshop Groepsdynamica (EMS) EMS (12 B): Bemiddeling […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.