Conflicthantering (EMS)

Deze week mocht ik twee keer naar de avondles van mijn post-universitaire opleiding HRM. Fysiek zwaar, maar telkens weer interessant. De sessie van gisterenavond ging over conflicthantering en net zoals afgelopen dinsdag kwam de gegeven les niet overeen met de dikke cursus. Dit maakt het samenvatten van de cursus in een blog als dit niet evident – daarom vat ik alleen de gegeven les samen – maar dit betekent wel dat ik uiteindelijk meer kennis heb.

De gegeven les ging eigenlijk uit van persoonlijke effectiviteit (= assertiviteit) en bestaat uit drie te uiten vormen/belangen: assertiviteit (kost voor beiden iets), subassertiviteit (ten koste van mij) en agressief (ten koste van anderen). Deze drie vormen kunnen in een schema worden gegoten met op de ene as mijn belang en op de andere as andermans belang. Het schema kent dan 5 vormen van conflicthanteringsmethodologieën, namelijk:(=) vermijden, wedijveren,aanpassen, samenwerken en compromis. Binnen elk van methodologie kun je zowel assertief, subassertief als agressief zijn. Dit hangt af van het bewustzijn. Met andere woorden je kunt telkens een bewuste keuze maken om assertief, subassertief of agressief te zijn, maar dit is situatie afhankelijk. Gekoppeld aan je keuze hangt de mate van je eigen tevredenheid af. Dit wordt je eerste effectiviteit thermometer genoemd. De tweede thermometer hangt af van de tevredenheid van anderen.

Een tweede luik wat tijdens de gegeven les werd besproken was dat alle conflicten plaats vinden op relationeel vlak, wat de andere 3 aspecten van de communicatie doet vergeten (inhoud, expressief en het appellerende). Van zodra je weet kun je naar de “Roos van Leary” kijken en 8 verschillende persoonlijkheden onderscheiden in een relatie (lees: conflictueuze situatie). Dit wordt schematisch voorgesteld met op de horizontale as de beweging van de communicatie tegen of samen en op de verticale as de positie van het contact boven of onder. De persoonlijkheden die men dan kan onderscheiden is leider, helper, betrokken, afhankelijk, teruggetrokken, opstandig, agressief, concurrent. Naast deze posities zijn er vier wetmatigheden in een relationele conflict situatie.

  1. boven geeft reactie naar onder
  2. onder geeft reactie naar boven
  3. tegenreactie geeft tegenreactie
  4. samenwerken geeft samenwerken

En nu wordt het helemaal interessant, want we weten reeds dat alle conflicten ontstaan op basis van relaties. Dit kan verder worden genuanceerd tot: 80% van alle conflicten in de wereld vinden plaats tussen de leider en concurrent op basis van het product (en niet op de procedures of het persoon) en op basis van de derde wetmatigheid (tegenreactie geeft tegenreactie).

Dus als je dit weet kun je je voordeel halen de volgende keer als je in een conflict situatie komt. Hoe dan? Uiteraard door met de verschillende persoonlijkheden te spelen tijdens een conflict, maar ook door een ei te leggen. Met andere woorden een probleem bespreekbaar stellen zonder de relatie te verstaan en zonder aanwijzende jij-boodschappen. Hier zijn 3 regels aan verbonden. 1) leg uw ei 2) gebruik jij-boodschappen (en let op de structuur: blijf bij de feiten, formuleer je gevoel, leg de gevolgen uit en verklaar het gewenst gedrag) en 3) vraag open naar de mening van de ander.

Een manier om conflicten te voorkomen is je bewust zijn van hoe je je gedraagt. Een voorbeeld hiervan is RET en dit was het derde, en laatste luik, van de gegeven les.RET staat voor relationele emotionele [training] en zegt dat er tussen een situatie (A) en de consequentie (C)geen direct aanleiding is, omdat belief (B)er tussen staat. Aan een situatie geef je een bepaalde mening/idee (= belief) dat voor de consequentie zorgt en dit zijn vaak irrationele gedachten die onder te verdelen zijn in: Drama denken, perfectionisme, lage frustratie tolerantie, eisen aan anderen en de wereld en als laatste LOVESNOB.

[box type=”info” style=”rounded”]Bekijk ook de andere samenvatting van de lessen tijdens het postgraduaat HRM aan de Ehsal Management School in Brussel. [/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Conflicthantering (EMS) EMS (12 A): Onderhandelen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.