Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Employer branding, is dat ook voor mijn organisatie? (FAQ)

Er wordt veel geschreven over Employer Branding. Ik heb hier ook mijn idee over. In deze blog licht ik toe waarom Employer Branding belangrijk is, wat de voordelen zijn, welke rol HR hierin kan/moet spelen om te komen tot één fantastische organisaties dat het binden en boeien van personeel belangrijk acht. Employer Branding kan leiden tot de titel Beste Werkgever, maar ik begin met de definitie van Employer Branding.

Employer Branding Retentiemanagement

Heeft u hulp nodig bij uw Employer Branding? Ga dan naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.

Wat is Employer Branding?

Employer branding is het sturen van je bedrijfsimago tot een geweldige plek om te werken. Dit niet enkel voor werknemers en aandeelhouders maar zeker ook voor elke toekomstige werknemer.

Waarom is Employer Branding belangrijk?

Employer Branding is belangrijk omwille van 3 redenen: het aantrekken van personeel, het betrekken van personeel en het behouden van personeel. Oftewel een Employer Branding zet het personeel centraal waardoor het bijdraagt aan het aantrekken en behouden van talentvol personeel. Geen overbodige luxe in tijden van arbeidskrapte.

Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt steeds meer flexibel waar organisaties ook een antwoord op moeten vinden. Een sterk werkgeversmerk kan hier zeker bij helpen.

Een andere reden waarom organisaties aan hun employer branding moeten werken komt voort uit een ander onderzoek van CareerBuilder en dat zijn de (verborgen) kosten van organisaties zonder employer brand. Organisaties met een sterke employer branding zouden minder salaris moeten geven aan het personeel omdat het personeel zo graag bij die bepaalde organisatie zouden willen werken.

Organisaties die een goede Employer Branding hebben hoeven zich ook minder zorgen te maken in economische moeilijke tijden. Een goede Employer Brand is namelijk crisisbestendig.

Voordelen van een goede Employer Branding

Organisaties die hun personeel centraal stellen zien hun personeel als het hoogste goed, het zogenaamde concurrentiële voordeel, en dat zorgt vaak voor de titel van Beste Werkgever. Beste Werkgevers zijn namelijk zodanig bezig met hun employer branding dat iedereen daar de vruchten van plukt. De voordelen voor het personeel liggen voor de hand, maar het hebben van een goede employer brand heeft ook een aantal voordelen of positieve consequenties voor organisaties. Een aantal voorbeelden: bevordert de bedrijfsreputatie; weerhoudt de concurrentie van het stelen van deze werknemers; promoot de mond tot mond reclame; verwijdert het stigma dat vertrokken werknemers niet meer terug kunnen komen; controleert de organisatie en haar communicatiekanalen; enzovoorts.

50% heeft geen Employer Brand

Toch heeft de helft van de organisaties geen Employer Brand zo blijkt uit onderzoek van CareerBuilder dat HR managers ondervroeg. Persoonlijk vind ik dat vreemd gezien de voordelen van employer branding en de komende krapte op de arbeidsmarkt die HR verwacht. Daarnaast lijkt het mij ook sterk. Volgens mij is het hebben van een employer brand net zoiets als niet communiceren. Een persoon kan niet niet communiceren wat zoveel betekent dat een persoon altijd communiceert. Net hetzelfde voor een organisatie met zijn/haar employer brand. Er wordt namelijk altijd over jouw organisatie gesproken.

Employer Branding wordt Employment Branding

Ik denk dus dat de HR-managers de organisatie niet positioneren zoals zij dat graag zouden willen doen en/of moeten doen. Dit wil niet zeggen dat die organisaties geen employer brand hebben. Integendeel, maar het wil wel zeggen dat andere departementen dan HR daar het voortouw in nemen en dat vind ik jammer. Ik denk juist dat de hele organisatie bewust moet bezig zijn met hun uitstraling naar buiten toe en de processen binnenin de organisatie waarbij er een cruciale rol voor het vernieuwde HR is weggelegd. HR verleent hun bestaansrecht aan het personeel van een organisatie en het zijn zij die het verschil maken tussen een goede of minder goede employer branding. In andere woorden er bestaat een duidelijk verschil tussen werknemerstevredenheid en de kracht van employer branding. Employer Branding wordt dan Employment Branding.

Employer branding en de HR processen

Met het oog op de war on talent biedt de juiste employer branding ook een krachtige tool in het aantrekken en behouden van personeel. Potentiële en talentvolle werknemers worden aangetrokken tot een sterk merk dat wordt verkregen door de juiste branding. Iedereen wil tenslotte bij de beste werkgever werken, maar deze motivatie lijkt niet langer afdoende. Het gaat primair om het hebben van een onderscheidende positionering op basis van identiteit. Hoe communiceer je bijvoorbeeld tijdens het werving- en selectieproces? Of hoe trek je generatie Y aan?

Employer Branding in een hybride arbeidsmarkt

Om nog even terug te komen op de hybride of flexibele arbeidsmarkt als reden om Employer Branding belangrijk te vinden. Dit is een belangrijke reden met het oog op de maatschappelijke tendensen waar onder andere de groei van zelfstandigen c.q. freelancers sterk aanwezig is. Het is essentieel voor organisaties, die freelancers willen aantrekken, te communiceren in hun employer branding dat zij openstaan en moeite doet naar freelancers toe. Eigenlijk word de rol van HR in een hybride arbeidsmarkt meer uitgebreid doordat er een nieuwe doelgroep aan wordt toegevoegd met andere wensen, ideeën en vereisten.

Employer branding maakt Beste Werkgevers

Van zodra organisatie rekening houden met alle bovenstaande punten dan komen zij erachter dat het hebben van een goede Employer Brand noodzakelijk is om te overleven. Employer Branding is voor mij dan ook één van de redenen waarom organisaties een strategisch retentiebeleid moeten hebben. Een goede employer brand leidt mijn inziens naar een sterk merk vanwege de bepaalde employer value proposition dat is afgestemd op het personeel. Organisatie die hier actief mee aan de slag gaan en het personeel hierbij centraal zetten worden Beste Werkgevers. En op die manier positioneren zij zich met hun employer brand weer zodat het talent wordt aangetrokken en blijft behouden. Dat maakt de cirkel rond.

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt weten hoe u weten u een aantrekkelijke werkgever wordt? Hoe u uw Employer Brand voor u kan laten werken? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering of ga naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] baas te overtuigen van het belang van employer branding.  Ik geef je graag nog wat redenen waarom Employer Branding belangrijk […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.