Categorie Trends (retentie-management.com)
Employer Branding in een hybride arbeidsmarkt?

In een eerdere blog schreef ik HR een belangrijke rol toe bij de employer branding van een organisatie. In die blog eindigde ik met de vraag hoe employer branding eruitziet naar flexibele werknemers toe. In andere woorden: hoe ziet employer branding, met dezelfde voordelen en positieve consequenties, eruit in een hybride arbeidsmarkt? Dit is een belangrijke vraag als je de maatschappelijke tendensen mag geloven waar de groei van zelfstandigen c.q. freelancers sterk aanwezig is.

2 kanten aan het vraagstuk

De auteur van het artikel waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald, Annemarie Stel, noemt 2 kanten aan het vraagstuk voor organisaties.

“Ten eerste moet je weten wat je nodig hebt en ten tweede moet je weten hoe je die mensen dan vervolgens binnenhaalt, c.q. aan je bindt.”

Logisch als je het mij vraagt, want wellicht moet een organisatie helemaal geen beroep doen op de flexibele schil. Een organisatie moet dus eerst kritisch bekijken wat het nodig heeft en pas dan nagaan waar en hoe ze deze zelfstandigen/freelancers gaan binden.

is het binden van freelancers mogelijk?

Maar kun je freelancers wel binden? ‘Freelancers and free agents are different from the traditional full-time workforce in many ways’. Het cruciale verschil is dat freelancers meer gehecht zijn aan hun vak dan aan hun opdrachtgever. Een freelancers is dus veel meer:

“gericht op de inhoud van het werk, ontwikkelmogelijkheden en inspirerende collega’s en minder op zaken als vaste aanstellingen, maatschappelijke bijdrage of secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar freelancers zijn méér dan ‘professionals’ – vaak zijn het opinion leaders, erkende vakspecialisten, mensen wiens mening gehoord en gerespecteerd wordt. En bovenal: ze zijn onafhankelijk.”

Het belangrijkste wat me daaruit moeten onthouden is ja, je kunt freelancers binden en dat is goed nieuws. De vraag blijft alleen hoe. Hoe kun je freelancers binden?

employer branding in een hybride arbeidsmarkt

Het is belangrijk voor organisaties te communiceren in hun employer branding dat zij openstaan en moeite doet naar freelancers toe. Eigenlijk word de rol van HR in een hybride arbeidsmarkt meer uitgebreid. In die zin dat het takenpakket van HR met betrekking tot employer branding wordt vergroot. Maar wat betekent dit concreet?

“Ga in de inhoud niet uit van allerlei lange-termijnvoordelen – dat interesseert ze voor geen meter – maar leg de nadruk op mogelijkheden tot verbetering, nieuwe dingen leren, kennis opdoen.

Gebruik sociale netwerken en sociale media om een duurzame en aantrekkelijke online identiteit te ontwikkelen. Overweeg het sponsorschap van evenementen waar ZZP’ers bijeenkomen en ideeën uitwisselen.

Vergeet niet te investeren in de relatie met organisaties die een intermediaire rol hebben tussen zelfstandigen en inhurende organisaties.

Let op bij selectie-/acquisitiegesprekken: zelfstandigen zijn er meer dan gemiddeld op gebrand om hun professionaliteit te benutten en zullen de organisatie op dat potentieel beoordelen.

En bovenal: wees zelf ook een professionele partner. Ga niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Behandel iedereen – dus ook jezelf – met respect. Dan kun je een hoop plezier hebben van die flexibele werkers.”

Welke tips heb jij nog om freelancers te binden en/of te boeien? Wil jij als freelancer überhaupt wel gebonden worden? En zoniet, hoe sta je er tegenover dat organisaties dat wel graag willen doen?

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Valt jullie ook op dat 2 van de 6 factoren direct en rechtstreeks te maken hebben met retentiemanagement? Betrokkenheid en trouw zijn 2 kernwaarden en zijn enorm belangrijk om het personeel te binden en boeien. Daarnaast hebben de 4 andere factoren indirect te maken met het binden en boeien van personeel. De factor leiderschap is bijvoorbeeld ook besproken in de blog de manager het probleem of de oplossing?. En de factor kennismanagement speelt een steeds belangrijkere rol met het oog op employer branding en de hybride arbeidsmarkt. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.