Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Employer Branding Experience 2013 – een sfeerverslag

Op 31 oktober was ik te gast op de Employer Branding Experience 2013. Dit is het vakcongres over Employer Branding en werd voor de vierde keer georganiseerd. Twee jaar (2011) geleden was ik er ook bij. De organisatoren hadden een mooi, boeiend en inspirerend programma samengesteld met als kers op de taart de uitreiking van de Magneten.

Mathijs Bouman: de pijn van de werkloosheid

Na een korte inleiding van dagvoorzitster Annemarie Stel over de bewegelijkheid van de arbeidsmarkt ging het woord naar Mathijs Bouman. Het goede nieuws dat hij wist te vertellen was: het gaat minder slecht met Nederland. De toon van een grappig, optimistisch en bovenal economisch verhaal was gezet.

Het economisch herstel is begonnen (maar de economie groeit altijd) en dat komt vooral omdat Nederland profiteert van Europese landen als Groot-Brittannië en Duitsland. Toch, kijkend naar het BBP, missen we structureel 80 miljard euro en dat moet worden teruggepakt door bezuinigen.

Het resultaat zijn bittere cumulatieve besparingsplannen en een sterke stijging werklozen (386.000 sinds 2008). Tegelijkertijd zijn er ‘slechts’ 171.000 banen verloren. De pijn van de werkloosheid is dus niet reëel en dat komt doordat veel meer mensen zeggen dat ze werkloos zijn. Kijk maar naar de hoeveelheid jongeren maar ook ouderen die aangeven dat wel willen werken, maar geen werk hebben.

Bouman bood ook oplossingen aan in de marge van de speling. Zo kunnen mannen en vrouwen langer doorwerken om de structurele vergrijzing op te vangen. Andere oplossingen die werden aangereikt waren het taboe op demotie verkleinen vooral vanuit financieel standpunt, lange flexcontracten afsluiten (flexicurity) en alleen ontslagbescherming geven aan diegene die het echt nodig hebben.

De verschillende break-out sessies

Elke deelnemer aan het vakcongres had de keuze om drie break-out sessies te volgen. Deze interactieve workshops behandelden verschillende gebieden. De eerste sessie ging over Employer Branding sturen door middel van Recruitment Kengetallen en was gebaseerd op het boek Bouwen aan het Nieuwe Employer Brand. De tweede sessie ging over het nieuwe arbeidscontract en de impact daarvan op het employer brand. Frits Spangenberg was de spreker, maar ik miste de rode draad in zijn verhaal. De laatste sessie ging over employment branding voor verbondenheid met professionals. Dit was voor mij het meest inspirerende van de dag.

Louis Vong & de Magneten

Het verhaal van Louis Vong over het veranderende digitale landschap evenals de uitreiking van de Magneten heb ik gemist. Voor iedereen die hierin is geïnteresseerd verwijs ik graag naar het sfeerverslag van de redactie van Hi-Re en die van Irene Perk. Zij schreef voor deze site ook het verslag van de Employer Branding Experience in 2012.

Mening van Lodi Planting

Wat dergelijke vakbeurzen interessant maakt is enerzijds het boeiende programma. Anderzijds ontmoet je ook altijd oude en nieuwe bekenden en leer je nieuwe mensen kennen. Soms mis je hierdoor plenaire delen van het programma. Soms zorgt het ook voor nieuwe samenwerkingsverbanden en zakelijke relaties. Dat is waar het mijn inziens ook rond draait en daarom vond ik het een zeer fascinerende dag. Mijn complimenten aan de organisatoren en volgend jaar ben ik graag weer van de partij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.