Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Employer Branding Experience 2012

Helaas heb ik de Employer Branding Experience 2012 moeten missen vanwege mijn reis. Dit sfeerverslag, van de Employer Branding Experience 2012, is geschreven door de redactie van hi-re.nl. Waarvoor mijn dank. Als je het verslag van de Employer Branding Experience 2011 wilt lezen, dan klik je op de hyperlink. Dat verslag is wel van mijn hand! 

Het Employer Branding Experience 2012 verslag

Wie ooit in het Circustheater in Scheveningen is geweest, weet wat ik bedoel als ik zeg dat je, als je in het Circustheater bent, het gevoel krijgt echt UIT te zijn, dat de show zo gaat beginnen, dat er achter elk gordijn een goochelaar staat die een konijn uit zijn hoge hoed tovert,  of een acrobaat die de meest waanzinnige toeren uithaalt. Het Circustheater heeft sfeer, enorm veel sfeer en je kunt niet wachten tot de belofte wordt waargemaakt en je mooie dingen gaat zien…

En er was behoorlijk wat moois te zien afgelopen donderdag tijdens de Employer Branding Experience 2012. Voor mij persoonlijk bestond dat moois uit Richard MosleyLaura Baselaar (VUmc) en Annemarie Voskuil (Ministerie van Defensie).

Richard Mosley – Blending the perfect employer brand

Richard Mosley, bekend van het boek The Employer Brand dat hij in 2005 samen met Simon Barrow schreef, is de Global SVP bij People in Business. Mosley heeft zich veel bezig gehouden met grote employer brand projecten voor klanten als Lego, Coca Cola, Unilever en Disney.

Mosley gaat, staand op podium met het Wicked -decor om hem heen, naast een aantal fysieke oefeningen die hij samen met de gehele zaal doet, in zijn presentatie in op de blending van de Employer Brand. Hij gaat in op het feit hoe alles samengaat. Het is een tijd van veranderen en organisaties veranderen net zo hard en steeds meer organisaties houden zich bezig met de employer brand. Als organisatie moet je daarom ervoor zorgen dat je Employer Value Proposition (EVP) een goed ‘blend’ is tussen waar je nu goed in bent én waar je straks goed in wilt zijn. Het moet dus een ‘blend’ zijn tussen de zaken die nu een rol spelen en je ambities. Ook moet je EVP te vertalen zijn naar de verschillende doelgroepen die aanwezig zijn, zowel ‘global ’als ‘local’.

Als erg mooi voorbeeld gaf Mosley hier het verhaal van Disney. Disney bestaat uit heel verschillende onderdelen. Toch denk je bij Disney vaak gelijk aan de oren van Mickey Mouse. Maar een sportzender die een ‘logo’ voert met Mickey Mouse-oren, die neem je niet helemaal serieus toch? Dat vonden ze bij de desbetreffende sportzender ook en ze weigerden dan ook de oren van Mickey.

Maar hoe zorg je er dan voor dat het allemaal één groot geheel wordt? Het resultaat van dit hele proces is, is de ‘global career-site’ van Disney. De website is één geheel geworden, maar vertelt wel steeds een ander verhaal. Een ander verhaal voor elke doelgroep, maar ook een ander verhaal voor de verschillende landen. Erg mooi gedaan!

Ook moet je je als werkgever blijven onderscheiden, boven het korenveld uit blijven steken zodat je zichtbaar blijft, je je blijft onderscheiden en authentiek blijft.

De gehele presentatie (slides) van Richard Mosley vind je hier.

Laura Baselaar (VUmc)

De successtory van VUmc is bij de meeste mensen wel bekend, maar het blijft erg interessant (en zeker leuk bij zo’n sympathiek en enthousiast persoon als Laura is) om het te horen hoe in zijn werk in gegaan. Laura vertelt dan ook over het proces waar het VUmc doorheen is gegaan en geeft aan dat het uiteindelijk is terug te leiden naar 13 stappen, of ingrediënten

Concrete stappen naar EVP; 13 ingrediënten.

 1. Opdracht formulering
 2. Herbepalen arbeidsmarktdoelgroepen voor komende 2/3 jaar
 3. Werving doelstellingen (kpi’s)
 4. Deskresearch
 5. Interviewsessies
 6. Resultaatgebieden benoemen
 7. Beloftes opstellen
 8. Keuze tot 1 belofte (is nog rationale)
 9. Positionering (concreet in paar zinnen)
 10. EVP invullen; stelling naar de arbeidsmarkt, kort en bondig omschreven
 11. Wellicht 2 of 3 EVP’s mogelijk; kies 1 kernpropositie!  (tenzij je kiest voor EVP per doelgroep)…
 12. Toetsen bij klankbord groepen
 13. Definitieve EVP = ga door naar creatief concept + com.plan

Voor 2013 liggen er alweer hele nieuwe uitdagingen, maar die houdt Laura nog even geheim. In tegenstelling tot haar gehele presentatie, want die vind je hier.

Annemarie Voskuil (Ministerie van Defensie)

Hoe krijg je 4 verschillende onderdelen (met elk haar eigen grote trots) van onze vaderlandse krijgsmacht met de neuzen dezelfde kant op? Hoe krijg je de landmacht, marine, luchtmacht en marechaussee zo ver dat ze allemaal trots zijn dat ze deel uitmaken van defensie en niet alleen van de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee? Een moeilijke klus, maar de klus is geklaard. Annemarie Voskuil vertelde in haar presentatie over deze moeilijke klus en het uiteindelijke resultaat. Een resultaat waarin alle vier de onderdelen zich kunnen vinden en zichtbaar zijn. Een resultaat om trots op te zijn

De Magneten

Was de uitreiking van de Magneten vorig jaar ietwat magertjes, dit jaar werd dat dubbel goed gemaakt. In de grote theaterzaal waande je je bij de uitreiking van de Oscars. De Oscars van Personeels-communicatie dan wel natuurlijk, oftewel de Magneten

In het Circustheater hingen alle inzendingen, die je dan ook op je gemak kon bekijken. En dan realiseer je weer eens hoeveel leuke campagnes/advertenties er elk jaar worden gemaakt. Niet alle inzendingen werden beloond met een Magneet. Van de 54 inzendingen werden er 14 genomineerd en 5 bekroond.

De Magneten gingen naar:

Creativiteitsjury

Ahold Europe; Gewoon bij Albert Heijn – Young Works

De Koninklijke Luchtmacht; Base X-deel2 – ARA M/V

Ministerie van Defensie; Technicus bij Defensie, je moet het maar kunnen – Steam/Maximum

Achmea; Achmea betrekt haar klanten bij werving trainees – De PersoneelZaak

Efffectiviteitsjury

PostNL; Postbezorger, deel van je leven – Publicis Personeel

(De verschillende winnaars en inzendingen zijn terug te vinden op de website van de SJP)

Erg leuk was dit jaar de korte presentatie die elke winnaar gaf. In het kort werd dan verteld wat de bedoeling van de campagne was, waarom dat zo werd aangevlogen en wat het uiteindelijk heeft opgeleverd. Ook legde de voorzitter van de vakjury in het kort even uit waarom de inzending beloond was met een Magneet. Echt erg leuk!

(ik was hem alweer een beetje vergeten, maar het is een erg leuk filmpje. Hij werd natuurlijk ook getoond tijdens de uitreiking van de Magneten en we willen hem jullie ook niet ontzeggen…)

Borrel

Natuurlijk werd de dag afgesloten met een gezellige borrel.  Het was erg druk, maar zeer gezellig. Onder het genot van een hapje en een drankje nog even napraten over de verschillende sprekers en opgedane kennis en natuurlijk bij kletsen met verschillende vakgenoten, bekenden of tijdens het congres opgedane nieuwe contacten.

Employer Branding Experience, volgend jaar weer? Een volmondig ja…!

Hetzelfde geldt voor mij. Volgend jaar hoop ik weer op de Employer Branding Experience aanwezig te zijn. Was jij er dit jaar wel bij? Herken jij je in dit sfeerverslag? Liever reageren op het orginele artikel: klik voor het orginele artikel op hi-re.nl.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Het verhaal van Louis Vong over het veranderende digitale landschap evenals de uitreiking van de Magneten heb ik gemist. Voor iedereen die hierin is geïnteresseerd verwijs ik graag naar het sfeerverslag van de redactie van Hi-Re en die van Irene Perk. Zij schreef voor deze site ook het verslag van de Employer Branding Experience in 2012. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.