Employer Branding en HR: een ideale combinatie?

Organisaties die hun personeel centraal stellen zien hun personeel als het hoogste goed, het zogenaamde concurrentiële voordeel, en dat zorgt vaak voor de titel van Beste Werkgever.

Beste Werkgevers zijn namelijk zodanig bezig met hun employer branding dat iedereen daar de vruchten van plukt. De voordelen voor het personeel liggen voor de hand, maar het hebben van een goede employer brand heeft ook een aantal voordelen of positieve consequenties voor organisaties. Een aantal voorbeelden: bevordert de bedrijfsreputatie; weerhoudt de concurrentie van het stelen van deze werknemers; promoot de mond tot mond reclame; verwijdert het stigma dat vertrokken werknemers niet meer terug kunnen komen; controleert de organisatie en haar communicatiekanalen; enzovoorts. Maar de helft van de organisaties heeft geen employer brand. Toch vreemd gezien de voordelen van employer branding en de komende krapte op de arbeidsmarkt die HR verwacht.

HR moet actieve rol spelen bij employer branding

Uit onderzoek blijkt dat HR weinig doet aan employer branding. Dit wil niet zeggen dat die organisaties geen employer brand hebben. Integendeel, maar het wil wel zeggen dat andere departementen dan HR daar het voortouw in nemen en dat vind ik jammer. Ik denk juist dat de hele organisatie bewust moet bezig zijn met hun uitstraling naar buiten toe en de processen binnenin de organisatie waarbij er een cruciale rol voor het vernieuwde HR is weggelegd. HR verleent hun bestaansrecht aan het personeel van een organisatie en het zijn zij die het verschil maken tussen een goede of minder goede employer branding. In andere woorden er bestaat een duidelijk verschil tussen werknemerstevredenheid en de kracht van employer branding.

employer branding en de HR processen

Met het oog op de war on talent biedt de juiste employer branding ook een krachtige tool in het aantrekken en behouden van personeel. Potentiële en talentvolle werknemers worden aangetrokken tot een sterk merk dat wordt verkregen door de juiste branding. Iedereen wil tenslotte bij de beste werkgever werken, maar deze motivatie lijkt niet langer afdoende. Het gaat primair om het hebben van een onderscheidende positionering op basis van identiteit. Hoe communiceer je bijvoorbeeld tijdens het werving- en selectieproces?

employer branding maakt beste werkgevers

Toch blijkt uit een steekproef dat het worden van beste werkgever de belangrijkste reden is om aan employer branding te doen. Persoonlijk vind ik dat logisch, want werving verbeteren (14 procent);  anticiperen op de arbeidsmarktkrapte (12 procent); selectieproces verbeteren (11 procent); naamsbekendheid vergroten (10 procent); medewerkerbetrokkenheid vergroten (5 procent); behouden van medewerkers (4 procent) dragen mijn inziens allemaal bij aan de credibiliteit van de organisatie. Of zien jullie dat anders? En hoe verspreid je jouw employer brand onder flexibele werknemers?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Employer Branding en HR: een ideale combinatie? Waarom is het leven beter in HNW? […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.