Employee Engagement in euro’s uitgedrukt

Nederland verliest jaarlijks minstens 6 miljard euro door ongemotiveerde werknemers. Deze cijfers komen uit een onderzoek van Nyenrode, Achmea schatte in een vergelijkbaar onderzoek tussen de 6 en 15 miljard euro.

De som is eenvoudig: verdeel 6 miljard verlies over 7,8 miljoen werknemers en gemiddeld lopen Nederlandse bedrijven per werknemer 769 euro mis.Een bedrijf met 10 werknemers loopt dus jaarlijks 7690 euro mis door ongemotiveerde werknemers. Voor een bedrijf met 100 werknemers betekent dit jaarlijks 76900 euro.

Waar zitten de lekken?

Gallup berekende wat een bedrijf kan winnen wanneer het een uitstekende engagementniveau behaalt:

  • Verzuim gaat met een derde naar beneden.
  • Productiviteit gaat met 18% omhoog
  • Winst gaat met 16% omhoog.
  • Blunder, fouten, falen gaat 60% naar beneden – (Gallup)

De kosten van verloop

Ongeveer 37% van de engaged werknemers weet zeker dat hij/zij bij de huidige baas blijft omdat er persoonlijke doelen bereikt kunnen worden en men overtuigd is van de visie van de organisatie. Een gemiddeld verloop van 10% zou dus in een top-engaged situatie (9:1 werknemer is engaged – Gallup) niet snel boven de 6% komen.

Wat kost inwerken van nieuwe mensen? Op een bedrijf van honderd werknemers zou dit met de genoemde cijfers betekenen dat je vier mensen per jaar binnenboord houdt. Wat scheelt dit in kosten? Als je rekent dat inwerken exclusief de tijd die mentoren kwijt zijn ongeveer 25% productiviteitverlies oplevert in 1 maand (verrekend met maandsalaris 3000 euro = 750 euro x 4 werknemers = 3000 euro per jaar kwijt aan onnodig verloop en dat is nog exclusief recruiteringskosten.

Efficiencyverlies

Slechts 10% van de disengaged werknemers gelooft dat zijn/haar werk zo efficiënt mogelijk gedaan wordt (Accenture 2011). In een gemiddeld bedrijf werken 33% engaged werknemers. Dus tweederde van alle werknemers gelooft dat werk veel efficiënter kan. Maar als werknemers niet engaged zijn, zullen ze minder snel hun gedachten en innovatie-mogelijkheden bekendmaken. Van de engaged werknemers is 60% er van overtuigd dat het werk zo efficiënt mogelijk gedaan wordt. Van deze 60% is 99% met hart en ziel gemotiveerd om die laatste 40% efficiencyverlies ook weg te werken.

Vertrouwen in leiderschap

Uit onderzoek blijkt dat binnen toporganisaties (best presterend) een zeer hoog vertrouwen in directie en bestuur kennen. Onderzoek wijst uit dat deze organisaties over een periode van drie jaar een total shareholderreturn kennen van 108% tegenover 66% in organisaties met gemiddeld vertrouwen in de directie (Watson Wyatt).

Wat is de investering in employee engagement?

De bevlogenheid van werknemers wordt sterk beïnvloed door de werkcultuur in de organisatie. Het is onmogelijk om een interne cultuur te veranderen binnen een paar maanden. Dit verandert ook niet duurzaam met langdurige (dure) inzet van externen. Het is aan organisaties zelf om vanuit een stuk bewustwording beleid te gaan maken. 9:1 engagement biedt tools aan waar organisaties zelf hun werkcultuur duurzaam mee kunnen veranderen.

Te verwachten kosten/baten Employee engagement bij een organisatie van 100 werknemers over een periode van 5 jaar met 9:1 engagement tools (meegenomen zijn de basiskosten, er zijn meer tools beschikbaar w.b.t. teambuilding en leiderschap) vanuit optimaal uitgangspunt en zonder berekening van interne uren:

TIP: lees ook mijn blog over de kosten aan verloop. Deze sluit hier namelijk mooi bij aan.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het engagement van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het engagement?[/box]

Sander Oldenkamp is eigenaar van 9:1 engagement en gespecialiseerd in employee engagement. ‘Employee engagement’ is een bedrijfskundige aanpak gericht op het verhogen van de betrokkenheid en bevlogenheid van werknemers. Lees meer op zijn website http://91engagement.wordpress.com/ en volg Sander op Twitter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.