Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Employee Engagement Forum 2013

Op 6 juni 2013 vond het 7de Employee Engagement Forum te Brussel plaats. Dit Employee Engagement Forum werd georganiseerd door de HayGroup. Tijdens dit forum presenteerden zij cijfers en best practices in een Belgische context en gebaseerd op Belgische cijfers. Hieronder leest u het sfeerverslag en de belangrijkste conclusies.

Employee Engagement Forum

Engagement meets Enablement

Nico Van Dam opende het forum met een korte speech en uitleg over de twee kernwoorden, engagement en enablement, die tijden de presentatie centraal komen te staan. Engagement betekent, voor de HayGroup, medewerkers in huis hebben die net dat beetje extra doen. Enablement betekent dan de middelen hebben om dat beetje extra te doen. In andere woorden u krijgt meer engagement, en dus betere productie binnen uw organisatie, van zodra u alle barrières wegneemt. Dit blijkt uit jarenlang onderzoek uitgevoerd door de HayGroup.

Human Capital is een Top Challenge

Natuurlijk is het niet zo simpel. Het Human Capital binnen een organisatie verwacht immers meer en aan de verwachtingen van het Human Capital blijkt één van de Top Challenges te zijn voor organisaties in 2013.

De trends op vlak van Employee Engagement

Van Dam schetste een drietal trends op het gebied van engagement. De eerste trend zegt dat het engagement is gezakt en nog verder zal zakken. Dit is logisch gezien de zaken die organisaties hebben moeten uitvoeren  of in elk geval hebben uitgevoerd (bijvoorbeeld: massaontslag of de bevriezing van loon). De tweede trends is het nakende tekort aan talentvolle medewerkers. Dit komt grofweg door de uitstroom van de babyboomers, de paradox in China en het structureel tekort aan ‘skilled talent’. De derde, en laatste, trend stelt dat het totale wereldwijde personeelsverloop zijn piek in 2014 zal bereiken. Momenteel zakt het verloop nog, maar in België zal deze vanaf 2015 snel toenemen en in Nederland vanaf 2016.

Het Employee Effectiveness Model

Deze trends vragen om duidelijke en implementeerbare acties. Het Engagement@Work Research team, onder leiding van Nathalie Sterckx, is zo tot het Employee Effectiveness Model gekomen. Kort samengevat komt het model hierop neer. U wilt resultaten halen voor uw business. U kan deze resultaten alleen maar halen wanneer uw medewerkers effectief zijn en u bekomt effectieve medewerkers door via 12 drivers in te zetten op het engagement en enablement van deze medewerkers.

De 12 drivers van Engagement en Enablement

Deze 12 drivers zijn onderverdeeld in twee keer 6 drivers en hangen telkens onder de begrippen Engagement en Enablement. Om het engagement van de medewerkers te doen laten stijgen, moeten organisaties werken aan: ‘respect & recognition’, ‘confidence in leaders’,‘clear and promising direction’, ‘developement’, ‘customer focus’ en ‘salary’. Om medewerkers te versterken in hun enablement moeten organisaties werken aan: ‘empowerment’, ‘structure and processess’, ‘collaboration’, ‘performance management’, ‘resources’ en ‘training’.

Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers blijven?

De volgorde van de 6 drivers is belangrijk omdat deze zijn gerangschikt volgens de hoogste correlatie. Dit betekent wanneer u werkt aan ‘respect & recognition’ u  sneller en beter resultaat gaat krijgen op het vlak van engagement dan wanneer u begint met het begrip ‘salary’. Uit de benchmarkstudie blijkt dat organisaties die carrière- en doorgroeimogelijkheden aanbieden, een fair en transparant arbeidsvoorwaardenpakket aanbieden en een zekere mate van autoriteit en invloed geven aan hun medewerkers, de grootste kans hebben op het behouden van talent.

Mening van Lodi Planting

Het was een zeer interessant, en goed bezocht, Employee Engagement Forum waar belangrijke, voornamelijk Belgische, cijfers bekend werden gemaakt. De inleiding van Van Dam en de uiteenzetting van de cijfers waren zeer duidelijk en gestructureerd. Het panelgesprek wat er op volgde was leuk, maar bood mijn inziens minder waarde. Dat neemt niet weg dat het goed is om praktijkcases en best practices te horen.

Wel blijf ik met een aantal kritische succesfactoren zitten. Op basis van het Employee Effectiveness Model ontstaat er een profiel van de organisatie dat de medewerkers in 4 groepen verdeeld over 2 assen: engaged en enabled. Deze groepen zijn: detached, ineffectief, effectief en frustrated. In eerste plaats vraag ik me hoe u deze groepen kunt detecteren. Daarnaast wil ik graag weten op welke groep een organisatie zich eerst moet focussen? Ook ben ik benieuwd of alle acties (zoals gepresenteerd) werken voor alle groepen of dat er een onderscheid gemaakt worden?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] out”, or actively hostile toward their employers. Seven out of ten. Oepsie doepsie. De cijfers die laatst door Hay Group voor België werden gepresenteerd waren iets beter. Feit blijft dat er nog te veel niet-bevlogen medewerkers […]

  2. […] juni presenteerde HayGroup cijfers, tijdens het Employee Engagement Forum 2013,  over het niveau van Employee Engagement in België. HayGroup concludeerde daar dat organisaties […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.