Eenheidsworst

Ik ben van gedachten veranderd. Ik zou het niet meer anders willen of kunnen zien. Omdat ik gemerkt heb dat het werkt. Voor mijzelf, voor ondernemers, voor teams, voor medewerkers.

Functiekaders of niet?

Wat ik eerst vond? Dat het HEEL belangrijk was om zwart-witte functie-kaders te hebben in een organisatie en team en mensen aan te nemen die in dat plaatje passen, die precies in de functie passen, die in het team passen, die in de cultuur passen. Dat dat een garantie voor succes was. Want, zo dacht ik: kennis en vaardigheden kun je aanleren, daar kun je aan werken, maar iemand’s persoonlijkheid veranderen: dat kan niet. En als iemand ‘afwijkt’ dan gaat het botsen en schuren en irriteren en dan gaat het gewoon niet werken.

Een voorbeeld

Voorbeeld: een consultanty-bedrijf. Consultants doen zowel acquisitie van opdrachten als ook de uitvoering van hun opdrachten. Een vacature. Een sollicitant met een top track-record in de uitvoering. Of in de acquisitie. Maar niet allebei. Of een sollicitant die wel bij een bepaald soort klanten past maar bij andere klanten helemaal niet. Of iemand die 2x zo oud is als de meeste consultants. Of 2x zo jong. Of iemand zonder verticale doorgroei-ambities. Of met een andere achtergrond, bijvoorbeeld bij kleine “snelle” organisaties. Of met een passie en aanleg voor het ontwikkelen van nieuwe diensten. Of iemand waarvan je NU al weet dat deze veel van mening zal verschillen met minimaal 2 senior consultants. En dat deze die andere mening ook niet onder stoelen of banken zal steken. Of iemand die een top-consultant is maar een administratieve ramp. Of iemand die aangeeft dat hij/zij echt maximaal 3 dagen kan werken. En de anderen werken (meer dan) fulltime.

Wel of niet aannemen?

Na het gesprek: discussie. Wel of niet aannemen? Is deze persoon nu geschikt of niet?
De kern in deze discussie: pas je de functie en setting aan op deze persoon?

Jaren geleden zou ik NEE hebben gezegd. Ik zou hebben gezegd dat je uit moet gaan van een takenpakket, een setting, een cultuur. En als de sollicitant daar niet in past, dan moet je zóveel werken aan zaken, het vraagt dan zóveel aanpassingsvermogen, dan gaat het gewoon het niet werken. En het is ook niet fair tov andere medewerkers als je uitzonderingen gaat maken. Niet aannemen dus.

En nu zeg ik JA. Nu zeg ik dat het jouw organisatie, je team, klanten, leveranciers, jouzelf iets oplevert als je deze persoon aanneemt. Uitgaande van een goede sollicitant, een goede basis van kennis en ervaring, maar een andere persoonlijkheid, een heel andere achtergrond qua bedrijfscultuur, andere talenten (en valkuilen of dingen waar deze persoon niet zo goed in is) – zeg ik nu: AANNEMEN!

Waarom?

Omdat je al voldoende mensen aan boord hebt die voldoen aan het plaatje dat je had. Mensen die passen in hoe jij denkt dat het goed werkt. En die functioneren misschien allemaal wel prima. Of niet. Hoe dan ook, het wordt interessant als er iemand bij komt die het anders aanpakt. En natuurlijk krijg je daar dan heel veel vragen en toestanden over, vanuit je team of de organisatie. Zodat je een bak werk hebt om ervoor te zorgen dat de hele boel tot bedaren komt, of opnieuw georganiseerd wordt. Het kan ook zijn dat ineens blijkt dat anderen ook wel iets willen veranderen, dat ze werk aan het doen waren waar ze niet zo gemotiveerd voor zijn, of niet zo goed in zijn. Of veel beter zijn in iets anders. Waar eerder nog geen ruimte voor was. Of dat de nieuwe medewerker toch echt wel heel andere ideeën heeft, andere ervaringen meeneemt.

Durf jij te kiezen?

Kortom: je wereld ziet er ineens anders uit. En daarom zeg ik JA. Omdat ik denk dat het mooier wordt. Voor mensen en voor de organisatie. Als ze zoveel mogelijk ingezet worden op talenten en persoonlijkheid, in een divers team, met verschillende persoonlijkheden, kennis, achtergronden, ervaringen. Omdat klanten ook allemaal anders zijn. Leveranciers ook trouwens. En de wereld om ons heen steeds verandert. En dat vraagt iets van organisaties, teams, managers, ondernemers. En het vraagt van mensen zelf., medewerker of ondernemer: durf jij te kiezen? Voor waar je goed in bent? En durf je te laten? Of uit te besteden?

Of houd jij soms van eenheidsworst?
Ik niet!

Over Hanneke

Hanneke van Stigt Thans van IKbv (www.IKbv.nl) helpt mensen en organisaties om meer succes en plezier te hebben in het werk.