Categorie Trends (retentie-management.com)
Een verkeerd beeld bij het Nieuwe Werken

In Nederland raakt het Nieuwe Werken (HNW) meer en meer ingeburgerd en bestaan er zelfs organisaties die hun volledige structuur hebben omgegooid. Een voorbeeld daarvan is Essent. Toch niet bepaald een kleine speler.

HNW staat gelijk aan verminderde collegialiteit

Niettemin lijkt de helft van de Belgische werkgevers niet warm te lopen voor het Nieuwe Werken. Dit kan ik me op zich wel voorstellen gezien de meer conservatieve houding van de Belg ten opzichte van een Nederlander. Echter waar ik het radicaal mee oneens ben is met de volgende quote:

Werkgevers zien HNW niet zitten, omdat zij vrezen dat de betrokkenheid bij het bedrijf en de collegialiteit onder werknemers erdoor op achteruit zouden gaan.

maar wat is collegialiteit?

Mijn ervaring leert juist dat de betrokkenheid wordt vergroot door mensen die op een flexibele manier mogen werken. Ik schreef al eerder dat flexibiliteit een recht is voor de jongere generatie. Tegelijkertijd is collegialiteit ook iets relatief. Met hoeveel van jouw collega’s ga jij iets drinken na het werk? Of nog krachtiger: betekent werken volgens het Nieuwe Werken dat je niet meer op kantoor komt? Ik denk van niet.

contra-indicaties bij HNW

Voor mij betekent het Nieuwe Werken je werk inhoudelijk als structureel/logistiek op een flexibele manier kunnen inregelen. Hierbij kun je gebruik maken van methodes als Getting Things Done en de laatste technologieën. Daarom raad ik organisaties, die bedenkingen hebben, aan nog maar eens goed na te denken over wat de daadwerkelijke implicaties kunnen zijn bij het niet invoeren van het Nieuwe werken methodiek. Ik denk dat juist het niet invoeren verantwoordelijk kan zijn voor het hebben van onproductieve werknemers, een mindere betrokkenheid en uiteindelijk dus een lagere omzet.

organisaties moeten luisteren naar werknemers

Organisaties moeten werknemers weer als het belangrijkste concurrentieel voordeel gaan zien en luisteren naar datgene wat zij te zeggen hebben.

Werknemers geven echter aan dat thuiswerken goed is voor hun privéleven en dat zij daardoor beter gericht op hun werk aan de slag kunnen. Bijna de helft van de respondenten geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor.

Hier merk ik niet alleen op dat organisaties oog moeten hebben voor het Nieuwe Werken, maar zelfs nood hebben aan een strategisch retentiemanagement. Deze combinatie helpt organisaties om een aantrekkelijke werkgever te zijn en uiteindelijk ook de beste te zijn!

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.