Een veelvoorkomende oorzaak van gedemotiveerde medewerkers

Medewerkers die gedemotiveerd zijn en slecht presteren, een hoog personeelsverloop en veel conflicten. Dat zijn vaak de ergste angsten van managers. 

Het wordt regelmatig genoemd in de coaching gesprekken die ik heb met leidinggevenden. Hoewel er geen wondermiddel is wat al die dingen in één keer oplost,  is er wel vaak een zelfde oorzaak te vinden. Managers besteden soms onvoldoende aandacht aan het helder maken van verwachtingen. En onduidelijke of verkeerde verwachtingen zijn vaak de oorzaak van ellende op het werk.

Er zijn 4 gebieden waarop het de moeite waard is verwachtingen helder te maken:

1.      Het werk zelf. Jouw medewerkers moeten precies weten wat er van hen wordt verwacht. Welke taken wel en welke niet bij de functie horen, waar ze wel en niet verantwoordelijk voor zijn, welke kwaliteit van het werk verwacht wordt. Maar ook hoe succes er uit ziet; m.a.w. wanneer zijn ze succesvol? Veel staat er in een functieomschrijving maar echte heldere verwachtingen rijken verder dan dat.

De meeste leidinggevenden denken dat dit voldoende is. En om eerlijk te zijn zitten hier ook de meeste gaten. Door verwachtingen over het werk zelf helder te maken zie je vaak dat de prestatie en motivatie verbetert. Maar er zijn nog 3 andere gebieden waarop het erg de moeite waard is om verwachtingen helder te maken.

2.      Communicatie. Hoe gaan we met elkaar communiceren, hoe vaak, waarover en op welke manier. Communicatie op het werk mag je eigenlijk niet aan het toeval overlaten. Daar is het veel te belangrijk voor. Zonder duidelijke verwachtingen gaan jouw medewerkers dingen doen op basis van hun eigen voorkeur en gewoontes. En dat past misschien niet bij de behoeften van jouw team. Veel irritaties en conflicten beginnen bij communicatie.

3.      Responsetijd. Wat betekent het bijvoorbeeld als jij zegt: ‘Ik heb het vrijdag nodig.’ Betekent het dat je het ’s ochtends al op je bureau wilt hebben of is aan het eind van de dag ook goed. Weten je medewerkers bijvoorbeeld wat de verwachte reactietijd is op een vraag van een klant of van collega’s of managers. Als dat niet helder is dan kunnen jouw medewerkers, onbedoeld, iets doen wat ver ligt van wat jij wilt. Zonder helderheid kunnen je mensen aan de ene kant vervallen in het feit dat ze 24 uur per dag hun mail checken om onmiddellijk reactie te geven of aan de andere kant denken; over een week is ook OK.

4.      Cultuur.  Mensen werken niet in een vacuüm. De werkomgeving is een belangrijk onderdeel van het werk. Als je mensen aanneemt van een andere organisatie dan brengen ze hun eigen ervaringen en gewoontes mee. En die kunnen verschillen van hoe binnen jouw team de dingen worden gedaan en je met elkaar omgaat. Zorg ervoor dat normen en waarden worden uitgelegd.  Als verwachtingen hierover ontbreken dan doen mensen dingen op basis van hun eigen ervaringen. Dat kan het beeld geven dat ze niet goed passen binnen het team of het bedrijf. Wat weer kan leiden tot slechte prestaties, demotivatie of conflicten.

Besteed voldoende aandacht aan het helder maken van verwachtingen. Je zult zien dat dit de motivatie en prestaties van je team verhoogt.

Veel succes!

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Je kunt je reactie achterlaten onderaan dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Abonneer je op haar e-zine via www.employeedynamics.nl en je krijgt iedere 2 weken tips en ideeën om een bevlogen team te creëren. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.