Categorie Trends (retentie-management.com)
Een succesvol merk maakt nog geen Beste Werkgever

In mijn vorige twee blogs over China – “Is China enkel low-cost en goedkoop?” en “Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden?” – heb ik de opkomst van Chinese organisaties proberen te schetsen.

Hier heb ik telkens argumenten bij gebruikt die niet binnen het menselijk kapitaal van de organisatie vallen. Maar ik geloof dat het menselijk kapitaal (talent) binnen elke organisatie een groot verschil kan maken mits dit talent wordt geprikkeld en gestimuleerd. Maar hoe gaat China om met talentvolle werknemers en wat doen zij om het personeel te binden en boeien?

Emotionele binding dubbel belangrijk

In eerste plaats zijn veel werknemer zich bewust van het merk waarvoor zij werken. Iemand kiest bewust om bij Deloitte te gaan werken en niet bij Price Waterhouse Coopers of vice versa. Hetzelfde geldt voor Chinezen. Hoe populairder een merk wordt, hoe meer mensen worden aangetrokken door datzelfde merk. Enerzijds om hun producten te kopen of uit te proberen en anderzijds om zelf bij die organisatie te gaan werken. Net zoals bij marketing speelt de emotionele connectie dus een belangrijke rol bij het binden en boeien van personeel. In die zin zijn er noemenswaardige overeenkomsten tussen marketing en het binden en boeien van personeel.

Succesvol zijn betekent talentmagneet

Wanneer we dan naar de 13 Chinese merken in de top 100 volgens het onderzoeksbureau Millward Brown kijken zit het qua Employer Branding van betreffende organisaties wel goed. Deze organisaties kennen, net als Europese organisatie die vermeldt worden als waardevolle organisaties, vele voordelen o.a. op gebied van werving en selectie van nieuw talentvol personeel. Deze bedrijven zullen namelijk aanzienlijk minder tijd en geld hoeven te spenderen aan bijvoorbeeld advertenties, headhunters en andere kanalen om personeel te vinden. De uitdrukking die ik al vaker heb vermeld gaat hier ook op: wie wil er niet bij een succesvolle organisatie werken?

Talent binnenhalen en dan?

Maar het aantrekken van nieuw talent zorgt er nog niet voor dat zij ook blijven en een aanzienlijke bijdrage leveren aan het succes van de organisatie, iets wat betrokken werknemers wel doen. Dus het hebben van een waardevol merk betekent nog niet automatisch dat je een Beste Werkgever bent? Een Beste Werkgever zijn betekent mijn inzien dat een organisatie tijd en middelen investeert in het menselijk kapitaal waaruit blijkt dat zij op de eerste plaats komen. Ik geloof ook dat zij o.a. op die manier betrokken raken. Is het hebben van een goede Employer Brand dan compleet waardeloos? Natuurlijk niet, integendeel, ze versterken elkaar, alleen mogen organisaties niet stoppen met investeren van zodra zij een goede naam hebben verkregen (al dan niet in een competitie of lijstje). Hoe zit dit voor Chinese organisaties?

Zijn Chinezen betrokken bij hun organisatie?

Het investeren van tijd en middelen is moeilijk na te gaan in de korte gesprekken die ik heb met Chinezen. Er is immers ook sprake van de communicatiekloof (ik spreek geen Chinees en zij weinig Engels). Wel is duidelijk dat Chinezen harde werkers zijn en niet terugdeinzen voor lange uren. Of dit, zoals in het Westen, voorkomt vanuit passie, ondernemerszin en betrokkenheid valt te betwijfelen. Het zal veel eerder uit angst voor het verlies van hun baan zijn. Voor elke job in China staan er namelijk tien gemotiveerde andere Chinezen klaar. Hier heerst duidelijk geen war on talent of een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Een HR professional in China

Mijn vermoeden is daarom dat een HR professional hier in China veel nobel werk kan verrichten ten aanzien van het personeel. Alleen onze (lees: mijn) Westerse kijk hierop kan botsen met de traditionele Chinese waarden en manier van zaken doen. Op welke manier kan HR een constructieve bijdrage leveren aan bovenstaande situatie? Waar denken jullie aan? En hoe kijk jij naar Chinese merken? Zou jij voor een succesvol Chinees merk willen werken? Waarom wel of waarom niet?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op dit blog is er ook veel aandacht besteed aan China en de rol die zij spelen. Ook de rol van de HR professional in China is al kritisch onder de loep […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.