Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is het halve werk

Hoe overtuig je de interviewer van jouw kennis en kunde? Hoe laat je merken dat je echt gemotiveerd bent voor die specifieke functie? Laat ons kijken naar een aantal vragen die in 9 van de 10 gevallen worden gesteld.

Bereid je sollicitatiegesprek voor

Als je de interviewer kunt overtuigen van jouw kennis en kunde, dan heb je een streepje voor op de rest. Zo bleek uit recent onderzoek van SD Worx dat iemands motivatie als één van de belangrijkste selectiecriteria wordt beschouwd. Je sollicitatiegesprek voorbereiden is daarom het halve werk. Een logische vraag is: hoe kun je je voorbereiden?

Theorie versus praktijk

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is in theorie niet moeilijk. Toch blijkt een dergelijk gesprek in de praktijk vaak tegen te vallen. Gierende zenuwen, stress en een bepaalde onzekerheid spelen vaak in je nadeel. Je kunt deze negatieve elementen verminderen door aandacht te besteden aan het verloop van een sollicitatiegesprek. Focus je hierbij op je motivatie voor de functie, maar ook het bedrijf.

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

Om een sollicitatiegesprek voor te bereiden hoef je geen vrienden uit te nodigen en het gesprek meermaals met andere personen te voeren. Neen. Je moet je voorbereiden door je huiswerk te maken over de organisatie. Bezoek hun website. Ga op voorhand al eens langs bij het bedrijf. Denk na over jouw uniek toegevoegde waarde en formuleer deze als antwoorden op de meest gestelde en voorkomende vragen van een interviewer.

Typische vragen op een sollicitatiegesprek

Als je op een enthousiaste en onderbouwde manier kunt uitleggen waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent, dan is kans reëel dat jij de nieuwe medewerker bent van bedrijf x. Dus wat voor soort vragen, met dank aan Stepstone, kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?

 1.  Wat weet je over dit bedrijf?

De interviewer verwacht niet dat je de businessstrategie van het bedrijf bestudeerde of dat je het jaarverslag uit het hoofd leerde, maar wil weten hoe jij je nieuwe werkgever ziet. Maak gebruik van deze vraag om je affiniteit met het product of de service van het bedrijf te tonen, en je enthousiasme om deel uit te maken van het team dat erachter zit.

Tip: Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Zeg niet alleen dat het bedrijf of het product je aanspreekt, maar vertel er meteen bij waarom en leg in één moeite ook de link met de job. Bijvoorbeeld: ‘X is een jong bedrijf dat telkens met nieuwe producten komt. Die creativiteit is heel inspirerend om ook als marketingmanager te blijven innoveren en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om een product in de markt te zetten.’

 1.  Solliciteerde je ook voor andere jobs?

Je hoeft niet ‘nee’ te antwoorden om in de gunst van de interviewer te komen. Dat je solliciteert voor meerdere jobs, is heel normaal en het kan zelfs in je voordeel werken dat er nog kapers op de kust zijn. Wat de interviewer vooral wil horen, is hoe hoog déze job op jouw persoonlijke ranglijst staat.

Tip: Heb je binnenkort nog sollicitatiegesprekken, zeg dan dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat je niet geselecteerd wordt en daarom ook gesprekken hebt met andere werkgevers. Vertel ook waarom je de voorkeur geeft aan deze job, bijvoorbeeld vanwege de goeie match met je ervaring, of omdat het product je helemaal ligt. En vergeet niet te benadrukken dat je enkel solliciteert op jobs die écht bij je passen!

 1.  Als ik zou zeggen dat je hier morgen mocht starten, wat zou je dan doen?

Krijg je deze vraag, dan betekent dat niet automatisch dat je morgen een voorstel zal krijgen. De interviewer wil wél weten of je niet op het laatste moment zal afhaken als je wordt geselecteerd voor de volgende sollicitatieronde.

Tip: Is je interesse oprecht, antwoord dan dat je onmiddellijk ‘ja’ zou zeggen en benadruk je enthousiasme. Denk ook aan je lichaamstaal: zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet begint te schuifelen op je stoel en kijk de interviewer recht in de ogen.

 1. Waarom wil je voor ons werken?

Deze vraag peilt heel rechtuit naar je motivatie, en zo mag je ze ook beantwoorden.

Tip: Is dit de job die je wil, vertel dan wat je zo enthousiast maakt. Maak ook duidelijk waarom jij nóg gemotiveerder bent dan andere kandidaten: je passie voor de sector, je interesse in het product, je jarenlange ervaring, …

Vergeet zelf ook geen vragen te stellen

Vergeet overigens niet dat een sollicitatiegesprek een gesprek is. Dit betekent dat jij als potentiële kandidaat evengoed vragen mag stellen aan de interviewer. Denk hierbij aan de volgende vragen. Hoe is het om voor dit bedrijf te werken? Hoe verloopt een gemiddelde dag in mijn functie? Wie worden mijn collega’s en denk je dat het met hen gaat klikken? En wat zijn de vervolgstappen? Wanneer weet ik meer?

Welke typische vraag tijdens een sollicitatiegesprek heb jij al gehad? Laat je reactie achter evenals je tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

2 antwoorden
 1. Ilse Schorrewegen
  Ilse Schorrewegen zegt:

  Goede tips Lodi. Ik hoor van mijn klanten die een loopbaanbegeleidingstraject bij me volgden, dat zij zich veel zekerder voelen tijdens het solliciteren, omdat ze zelf goede vragen hebben voorbereid die zij kunnen stellen aan de werkgever: zo toon je oprechte interesse in de werkgever én je getuigt te beschikken over zelfkennis, een grote troef in de ogen van wervings-en selectieverantwoordelijken en leidinggevenden.
  Sommige klanten refereren ook naar het gevolgde traject en kunnen glashelder hun kwaliteiten, favoriete vaardigheden benoemen, maar ook hun waardenkader perfect schetsen en zo de link leggen tussen hun eigen missie en hoe die aansluit bij die van de werkgever.
  Door als sollicitant niet ’te bedelen naar werk’, maar net te streven naar een win-winsituatie voor zowel de werkgever, als jijzelf als kandidaat, voer je veel meer een dialoog tussen evenwaardige gesprekspartners.
  Wie bij het ontwikkelen van zo’n positieve mindset nog wat extra begeleiding kan bij gebruiken, is welkom bij mij!

  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Heerlijk hoe zoveel zaken paralel met elkaar lopen. Zij die dat exact weten te benoemen hebben vaak een streepje voor op hun collega’s die dat niet doen!

Reacties zijn gesloten.