Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Een houdbaarheidsdatum op het retentiemanagement? (thesis)

Nu ik weet wat ik allemaal weet pleit ik voor een consequent retentiebeleid, ongeacht de economische conjunctuur, maar wel voor één dat rekening houdt met de golven van de arbeidsmarkt en economie. Het vliegwielmodel dat ik heb beschreven kan mijn inziens in elke economische context worden gebruikt en gaat niet gebukt onder een houdbaarheidsdatum. In principe kan elke krantenkop of HR gerelateerd artikel aan retentie(management) worden gekoppeld. Er zijn dan ook talloze manieren voor organisaties om het model up-to-date te houden ook naar retentiemaatregelen toe.

voorbeeld: retentiemanagement en de nieuwste generatie

Een voorbeeld. In een krantenartikel heb ik gelezen dat werkgevers niet klaar zijn voor nieuwe Einsteins. Nieuwe Einsteins is de nieuwste generatie, die zijn opgegroeid met de openheid en onbeperkte mogelijkheden van het internet en dat is wat zij verwachten van hun toekomstige organisatie. Om deze nieuwe generatie aan zich te binden moeten organisaties zichzelf (online) aantrekkelijker maken als potentiële werkgever (cf. employer branding) door o.a. gebruik te maken van sociale media (bvb. een interactieve website met een blog en twitterstream bijgehouden door werknemers). Robin Athey trekt het nog iets verder open en stelt dat het (fysieke) sociale netwerk zelfs een belangrijk (ver)bindmiddel is in de strijd om talent.

voorbeeld: retentiemanagement en sociale media

Een ander voorbeeld. Er wordt stilaan meer en meer gesproken en geschreven over sociale media/netwerken en dat wakkert de revolutie alleen maar verder aan. Stilaan groeit het besef bij organisaties dat sociale media/netwerken enerzijds geen eendagsvlieg is en dat het anderzijds kan worden gebruikt in strijd om talent, is alleen maar positief te noemen, getuige ook het nieuwe boek: Rekrutering via sociale media geschreven door Marc Ernst (e.a.), directeur van HRMinfo.net. Ik hoop dan ook dat dit organisaties aanzet om sociale media/netwerken te integreren in hun bestaande infrastructuur.

Dit zijn slechts twee krantenkoppen die aantonen dat je retentiemanagement aan de actualiteit kunt en moet koppelen. Iemand die zegt dat retentiemanagement niet van deze tijd is slaat mijn inziens de plank volledig mis.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] partij om de huidige klassieke processen om te zetten naar meer flexibele. Dit is belangrijk met de economische cyclussen en het binden en boeien van personeel. Maar hiervoor moet HR echter wel al een inhaalslag maken, […]

  2. […] Ik ben het in beperkte mate eens bovenstaande quote. Natuurlijk speelt de arbeidsmarkt of de economie een belangrijke rol bij het al dan niet inzetten van een strategisch retentiebeleid, maar de crisis blijft toch niet eeuwig duren? Ik denk dat het behoud van talent een trend is dat zich op korte termijn dankzij de kenniseconomie meer zal en meer zal moeten doorzetten. Er staat mijn inziens geen houdbaarheidsdatum op retentiemanagement! […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.