Categorie Tips (retentie-management.com)

Een formeel inwerkprogramma versus een informeel inwerkprogramma

Inmiddels kennen we het belang van een strategisch socialisatieproces en heb je tips en tricks in je achterhoofd opgeslagen. Hierdoor draagt het socialisatieproces of het inwerkprogramma bij aan het binden en boeien van personeel. Niettemin bestaan er duidelijke verschillen in de soorten inwerkprogramma’s. Welke deze zijn en waar ze voor staan wordt hieronder kort toegelicht telkens met een link naar het vrijwillig en vroegtijdig verloop van de pas aangeworven medewerker.

De soorten inwerkprogramma’s

Er bestaan twee soorten inwerkprogramma’s. Je hebt het informele en het formele socialisatieproces.

Het informele inwerkprogramma

Bij een informeel proces doet de organisatie ongevraagd beroep op het personeel om de nieuwe collega’s in te werken. Wanneer het personeel niet zodanig geëngageerd is om het pas aangeworven talent op te vangen, in te werken en op de hoogte houden, dan valt het informele inwerkprogramma onmiddellijk stil. Dit is niet wenselijk en houdt het vrijwillig verloop niet tegen.

“In vier op de tien gevallen was er slechts een informeel onboardingproces, waardoor 50 procent van de nieuwkomers nog aangaf weer van werkgever te willen veranderen.”

Het formele inwerkprogramma

Het tegenovergestelde van een informeel proces is een formeel proces. Een formeel inwerkprogramma is een volledig uitgebreid door de organisatie in elkaar gezet inwerkprogramma om de nieuwe medewerkers zo snel mogelijk thuis doen te voelen. Uit onderzoek van Stepstone blijkt dat slechts drie op de tien organisaties werk maken werk van een dergelijk socialisatieproces. Dat is zonde, want hoe formeler het integratieproces, hoe langer ze in hun functie willen blijven. In cijfers uitgedrukt betekent dat nog maar 32 procent van het nieuwe personeel op zoek gaat naar een andere baan.

Wat is nu beter?

Samengevat kun je stellen dat organisaties die geen inwerkprogramma of socialisatieproces hebben 71% kans hebben dat een pas aangeworven medewerker de organisatie verlaat. Bij organisaties met een informeel inwerkprogramma is de kans nog 50%. Echter bij organisaties met een formeel socialisatieproces is die kans nog slechts 32 procent. Een afname van meer dan de helft dat organisaties met een minimale inspanningen kunnen krijgen. Organisaties moeten dus absoluut werk maken van een formeel socialisatieproces en met de verkregen tips moet dat zeker lukken.

 

Ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.