Categorie Tips (retentie-management.com)

Een engagementondervraging is nutteloos. Of niet?

Een artikel op The Work Institute trok mijn aandacht. De titel van het artikel luidde: Annual Employee Surveys are a waste of time & money en dit zette me aan het denken. Hieronder mijn ideeën rond de engagementondervraging.

Meten is weten. Toch?

In het kader van employee engagement dienen engagementondervraging heden ten dagen als meetinstrument. Organisaties zien dat als de manier om het betrokkenheidsniveau van hun medewerkers te meten. Zij hebben hier natuurlijk deels gelijk. In die zin dat deze organisaties iets meten, maar of dat de betrokken- of bevlogenheid van medewerkers is maar de vraag.

Staat Employee Engagement echt hoog op de agenda?

Organisaties die Employee Engagement hoog in het vaandel dragen hebben een bepaalde traditie als het gaat over het uitvoeren van (half)jaarlijkse engagementondervragingen. Toch doen zij deze ondervragingen vaak als ‘verplicht nummertje’. Het echte geloof ontbreekt en is het meer om hun medewerkers te laten denken dat ze oprecht in hen zijn geïnteresseerd.

Engagementondervragingen als meetinstrument?

In het kader van meten is weten zijn deze engagementondervragingen goed. Tenminste het is goed dat deze organisaties de betrokken- en bevlogenheid van hun medewerkers willen meten. Maar bij de manier worden nu dus hardop vragen gesteld. Zo wordt onder andere de strategische waarde van een ‘verplicht nummertje’ in vraag gesteld.

Waarom engagementondervragingen niet werken

Logisch dat dit in vraag wordt gesteld. Als het bedrijf zelf al niet gelooft in het instrument, hoe kun je dan verwachten dat de medewerkers zich geroepen voelen om, via dat kanaal, hun hart te luchten? Laten we nog een stapje verder gaan. Welke waarde kan er worden ontleend aan de antwoorden van diegene die het wel invullen? De antwoorden zijn slechts een momentopname zonder een enkele strategische waarde.

Wat is wel een oplossing?

Een engagementondervraging is hiermee officieel afgeschoten. Organisaties die na aanleiding van de 10 arbeidsmarkttrends iets rond Employee Engagement wilden gaan doen, zoeken dus best naar een andere oplossing. Een mogelijke oplossingen is het inzetten van HR Analytics instrumenten waarmee er real time gemeten kan worden. Deze instrumenten zou ik persoonlijk nog koppelen aan een continue dialoog gebaseerd op deze 2 vragen.

Op deze manier creëer je als bedrijf wel strategische waarde op basis van het-meten-is- weten-principe en werk je aan het Employee Engagement van je medewerkers. Wat zijn jouw bedenkingen en oplossingen?