Categorie Trends (retentie-management.com)
Een blijfpremie als bindmiddel?

Afgelopen weekend las ik de volgende titel in de krant “7000 euro als u voor ons blijft werken”. Wat een geweldig initiatief zo’n blijfpremie, want meestal is het andersom.

“Bedrijven die hun personeel met een oprotpremie stimuleren om het af te bollen, dat kenden we al langer. Maar nu doet een bedrijf voor het eerst het omgekeerde.“

een blijfpremie

Het bedrijf waarvan sprake in het krantenartikel is de chipsfabriek van Pringles in Mechelen. Deze fabriek is van Procter & Gamble en zij willen deze eind dit jaar overlaten aan Diamond Foods, maar door alle transfergeruchten heerst er veel ongerustheid en onzekerheid.

De werknemers zijn immers niet langer zeker van hun loon dat zij zullen ontvangen na de overname. Volgens de vakbonden hebben vele werknemers de organisatie al reeds verlaten en Procter & Gamble zou tevergeefs nieuwe werknemers hebben proberen aan te trekken. Maar wat ben je met een sterk merk als je geen personeel hebt om je fabriek te laten draaien?

de power shift

Als antwoord op de verdere leegloop van de fabriek tegen te gaan hebben de directies van beide organisaties de blijfpremie bedacht. Een goed initiatief volgens Jan Denys die zegt dat dit de slaagkansen van de overname verhoogd. Maar de blijfpremie maakt, volgens Denys, deel uit van een groter geheel. Denys doelt hiermee op de power shift die van de organisatie naar de werknemer toestroomt in deze krappere arbeidsmarkt. De werknemer krijgt meer macht.

is een blijfpremie goed?

De vraag blijft natuurlijk of zo’n blijfpremie een goed initiatief is. Persoonlijk vind ik van wel ook al is geld geen motivator. Op deze manier tonen beiden organisatie dat zij hun werknemers als belangrijkste concurrentieel voordeel zien én dat zij er alles aan doen om hun zo lang mogelijk te binden aan de organisatie. Hoe zien jullie dit? Wat zijn jullie vraagtekens wetende dat Google dit ook al eens heeft gedaan.

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Een blijfpremie als bindmiddel? de link tussen tevredenheid en de hybride arbeidsmarkt […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.