Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Driver 4: jobverrijking en professionele groei (Re-Engage – Leigh Branham)

Branham heeft voor zijn boek Re-Engage onderzoek gedaan naar factoren die het verschil maken als het gaat om engagement bij Beste Werkgevers. Nadat hij eerder had beschreven hoe organisaties in tijden van crisis Beste Werkgever kunnen worden, concludeert uiteindelijk dat er 6 factoren zijn die het verschil maken en deze factoren bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider, over de hoofdtaak van een manager en over de effectiviteit van het team. Vandaag bespreek ik de vierde factor.

Job Enrichment and Professional Growth

De driver “job enrichment” en “professional growth” gaat verder dan jobtevredenheid. Het gaat erom dat werknemers weten hoe zij in het toekomstbeeld passen en meer specifiek in welke rollen en functies. Want te weinig groei- en carrièremogelijkheden verslapt de retentiemogelijkheden.

wie is er verantwoordelijk voor carrière en groeimogelijkheden?

De discussie die woedt over wie nu verantwoordelijk is voor het totale engagement van de werknemer loopt vaak uit op onenigheid. Ik vind dat zowel de werknemer als de organisatie 100% verantwoordelijk is. Dit staat haaks op het artikel: who’s responsible for employee engagement? Maar sluit wel mooi aan bij een Paars HRM. De vraag vertaalt naar de titelvraag betekent dan dat de organisatie carrière en doorgroeimogelijkheden moet aanbieden terwijl de werknemers verantwoordelijk is voor het vragen naar deze mogelijkheden. Dit wordt dan ook van beide partijen verwacht.

identificeer professionele doorgroeimogelijkheden

Branham noemt 5 manieren op waarop de doorgroeimogelijkheden kunnen worden geïdentificeerd.

  1. developmental: how can we help this person build on what he or she already does well?
  2. narrowcast: how can we offer opportunities that are tailored to a person’s unique learning style, interest and abilities?
  3. experiential: how can we create opportunities for people to learn while doing?
  4. relationship driven: how can we help people develop a better network of contacts, learn from each other and collaborate better?
  5. dual or multiple career path: how can we help people prepare for the many career options that may be open to them?

Het moge duidelijk zijn dat organisaties ook in economisch moeilijke tijden moeten investeren in groei- en carrièremogelijkheden van hun werknemers.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jobverrijking en doorgroeimogelijkheden […]

  2. […] The present and Future Driver (jobverrijking en professionele groei) […]

  3. […] de hoofdtaak van een leider, over de hoofdtaak van een manager, de effectiviteit van het team, de groei- en carrièremogelijkheden van hun werknemers en het waarderen van werknemers. Vandaag bespreek ik de zesde en laatste […]

  4. […] de hoofdtaak van een leider, over de hoofdtaak van een manager, de effectiviteit van het team en de groei- en carrièremogelijkheden van hun werknemers. Vandaag bespreek ik de vijfde […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.