Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Driver 3: de kracht van wij in plaats van ik (Re-Engage – Leigh Branham)

Branham heeft voor zijn boek Re-Engage onderzoek gedaan naar factoren die het verschil maken als het gaat om engagement bij Beste Werkgevers. Nadat hij eerder had beschreven hoe organisaties in tijden van crisis Beste Werkgever kunnen worden, concludeert uiteindelijk dat er 6 factoren zijn die het verschil maken en deze factoren bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider en over de hoofdtaak van een manager. Vandaag bespreek ik de derde factor.

The Power of “we” to magnify engagement

Werken in team, teamwork, is meer dan ooit relevant. Er wordt namelijk steeds meer output verwacht met steeds minder werknemers. Natuurlijk bestaan hier meerdere uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe integreer je nieuwste communicatietechnologie? Organisaties met een hoge diversiteit zijn namelijk winstgevender. Een ander voorbeeld: hoe ga je om met diversiteit in je team? Dawn McCooey schreef er ook al over in haar boek Keeping Good Employees On Board.

de effectiviteit van een team als succesfactor

De effectiviteit van een team is dus een succesfactor. Deze effectiviteit bouwt voort op de loyaliteit en vertrouwen naar collega-werknemers, de afhankelijkheid van de collega’s en het samenwerken zelf. Er zijn echter ook een aantal obstakels die overwonnen moeten worden.

welke obstakels moeten overwonnen worden?

Branham somt een aantal obstakels op:

 • failing to speak honestly
 • team members are not willing to be guinely open
 • convering ill with surface amiability
 • lack of commitment to team goals
 • hinding personal and politica lagendas
 • a feeling of entitlement on the part of some team members to coast
 • tolerating in-groups, out-groups and cliques

Pas als deze obstakels zijn overwonnen dan kan de effectiviteit van het team optimaal worden ingezet. Naast de obstakels spreekt Branham echter ook over een aantal noodzakelijk condities.

de condities voor een effectief team

Het is dus niet genoeg om bovenstaande obstakels te vermijden, maar organisaties moeten ook een aantal condities naleven.

 1. the mission and purpose of the team is clear and personally meaningful to all members.
 2. Team members are willing to risk being open and honest with each other.
 3. The team has the authority and freedom to get things done without interface.
 4. Team members are accountable to each other for achieving results and know they can depend on each other.
 5. The team leader operates as a facilitator-coach instead of a command-and-control or doer type.
 6. There is 100% agreement on groud rules of team behavior, including having trust in each other about confidentiality of certain information.
 7. The team is not too big or too small.
 8. Team members are team players, have sufficient social skills, and are willing to submerge their egos and restrain their needs for attention or independence.
 9. The team has the necessary information, resources, and cross-unit cooperation to get the job done right.

versterkt of ondermijnt de manager het teamgevoel?

Naast de obstakels en condities die managers moeten bekijken om een effectief team te organiseren spelen de managers ook nog een andere rol. Managers kunnen door hun acties het team versterken of juist ondermijnen. Het moge duidelijk zijn dat in het tweede geval het ten koste gaat van de team effectiviteit.  Managers kunnen dit doen door superieure groepjes te creëren, door zich op zichzelf te focussen, door geen verantwoordelijkheid op te nemen of door het slechte voorbeeld te geven. Managers die wel team effectiviteit nastreven die zorgen ervoor dat zij zich opstellen als partners. Zij promoten het vriendschap en fun.  Werk jij in  een team waar fun primeert?

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] de kracht van wij in plaats van ik […]

 2. […] heeft in zijn boek Re-Engage zelfs een heel hoofdstuk toegewijd aan de kracht van wij in plaats van ik. Hoewel individualisme de kop op steekt blijven mensen netwerkdieren. Chris Wuytens van SD Worx […]

 3. […] Building team effectiveness (de kracht van wij in plaats van ik) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.