Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Driver 2: de echte taak van managers (Re-Engage – Leigh Branham)

Branham heeft voor zijn boek Re-Engage onderzoek gedaan naar factoren die het verschil maken als het gaat om engagement bij Beste Werkgevers. Nadat hij eerder had beschreven hoe organisaties in tijden van crisis Beste Werkgever kunnen worden, concludeert uiteindelijk dat er 6 factoren zijn die het verschil maken en deze factoren bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. Vorige week schreef ik over de hoofdtaak van leiders, namelijk het bepalen van de richting die de organisatie uitgaat.  Vandaag bespreek ik de tweede factor.

The Real Job of Managers

De manager heeft een directe link tussen “employee alignment” en “engagement”. De manager is namelijk verantwoordelijk voor beiden. Een manager die hier goed mee omgaat geeft geregeld feedback aan zijn/haar team. Zij coachen en ontwikkelen hun werknemers. Zij waarderen hun werknemers en laten hun appreciatie zien. Daarnaast empoweren zij hun werknemers en geven hun veel autonomie. Tot slot communiceren zij open en eerlijk.

slechte managers doen slechte dingen

De vraag is of de manager het probleem of de oplossing is, want managers die niet goed omgaan met hun teams doen uiteraard juist het tegenovergestelde, maar maken zich ook vaak schuldig aan:

 • fostering distrust
 • devaluing, discounting, failing to appreciate
 • lack of accountability and teamwork
 • micromanaging and controlling
 • bullying, abuse, disrespect
 • managers consumed by self-interest
 • weak and incompetent managers

een slechte manager is nog geen slechte organisatie

Gelukkig bepaalt de manager niet of een organisatie goed of minder goed. Zo werken er zeer goede managers in minder goede organisaties en vice versa. Het grote gevaar is alleen wanneer managers niet geëngageerd zijn. Hoe kunnen zij dan hun team engageren?

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider en over de hoofdtaak van een manager. Vandaag bespreek ik de derde […]

 2. […] de echte taak van de werknemers […]

 3. […] Keeping employees aligned and engaged (de echte taak van managers) […]

 4. […] Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider, over de hoofdtaak van een manager en over de effectiviteit van het team. Vandaag bespreek ik de vierde […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.