Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Driver 1: de visie en missie bepalen de richting (Re-Engage – Leigh Branham)

Branham heeft voor zijn boek Re-Engage onderzoek gedaan naar factoren die het verschil maken als het gaat om engagement bij Beste Werkgevers. Nadat hij eerder had beschreven hoe organisaties in tijden van crisis Beste Werkgever kunnen worden, concludeert uiteindelijk dat er 6 factoren zijn die het verschil maken en deze factoren bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. Vandaag bespreek ik de eerste factor.

Steering the Ship and Inspiring the Crew

Het gaat hier over het vertrouwen in het management. De hamvraag die Branham stelt is: wie drijft employee engagement meer, managers of leiders? Eigenlijk wil Branham duidelijk hebben, gezien de verschillende verantwoordelijkheden van managers en leiders is, wie er verantwoordelijk is voor retentiemanagement. Want als deze verantwoordelijkheid niet is toegekend, dan kan men vervallen in “the blame game”.

leaders must manage and managers must lead

In feite geeft Branham zelf het antwoord. Leiders moeten de kracht hebben om te inspireren en engageren. Op deze manier krijgen leiders het vertrouwen om beslissingen te nemen en de organisatie te sturen. De werknemers moeten de eerlijkheid en integriteit van leiders omarmen, zodat er tweerichtingscommunicatie mogelijk is. Daarnaast zullen leiders moeten toezien op de “executive greed” en “pay inequity”.  Tot slot zullen leiders moeten omgaan met de gevoelens van de werknemers zodat zij zich niet angstig of geïntimideerd voelen.

senior leiderschap in economisch moeilijke tijden

Alle bovenstaande punten kunnen positief of negatief worden beoordeeld door de werknemers. Dit betekent dus dat organisaties, oftewel het management, rekening moet houden met al deze punten. In moeilijk economische tijden komen deze punten nog harder onder druk te staan. Daarom somt Branham een aantal punten op als handleiding voor organisaties:

#1 setting a clear, compelling direction that empowers each employee

#2 open and honest communication

de communicatie in economisch moeilijke tijden

Deze open en eerlijke communicatie wordt door Branham nog verder toegelicht met een aantal tips en tricks.

 1. ask employees for help
 2. allow employees their natural emotional reactions
 3. use periodic, systematic employee “pulse” surveys or listening sessions
 4. be open, visible and vulnerable
 5. proactively address the downside of fewer staff for the same amount of work
 6. make sure frontline supervisors get the focus and attention they need to sustain the day-to-day engagement of frontline employees.
5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider en over de hoofdtaak van een manager. Vandaag bespreek ik de derde […]

 2. […] Visie en missie bepalen de richting […]

 3. […] bestudeert hij door bij de Beste Werkgevers langs te gaan. In de vorige weken schreef ik over de hoofdtaak van een leider, over de hoofdtaak van een manager, de effectiviteit van het team en de groei- en […]

 4. […] trust and confidence in senior leaders (de visie en de missie bepalen de richting) […]

 5. […] de Beste Werkgevers langs te gaan. Vorige week schreef ik over de hoofdtaak van leiders, namelijk het bepalen van de richting die de organisatie uitgaat.  Vandaag bespreek ik de tweede […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.