Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Doelstellingen van een exitgesprek

Wat zijn de doelstellingen van een exitgesprek? Dit is de tweede blog uit de reeks van exitgesprek. De eerste was de definitie van het exitgesprek. In deze blog worden de doelstellingen van een exitgesprek opgesomd en toegelicht. Zo krijgt u een beter beeld van dit ondergewaardeerd middel.

Het exitgesprek is geen overtuigingsmiddel

Hoewel dikwijls wordt geïmpliceerd dat een exitgesprek de intentie heeft om een werknemer te behouden, mag dit niet als doelstelling worden bezien. Een vertrekkende werknemer is vooraf een intern proces doorgegaan waarin hij/zij heeft besloten de organisatie te verlaten. Een exitgesprek zal hier als tevergeefs overtuigingsmiddel dienen en kent daarom andere doelstellingen.

Het exitgesprek achterhaalt de vertrekreden

Een degelijk, chronologisch en constructief exitgesprek vertelt namelijk iets over de werksfeer, de samenwerking met collega’s en het management, de verwachtingen die iemand had, de procedures en de inhoud van hun functie. Maar bovenal de belangrijkste doelstelling die een exitgesprek blootlegt zijn de vertrekredenen van de vertrekkende werknemer, want de vertrekredenen geven anticiperende, potentiële en wellicht verzachtende oplossingsmogelijkheden weer betreffende de pijnpunten van het personeelsbeleid, die op haar beurt kunnen dienen als vervolgstappen.

Het exitgesprek stuurt het retentiebeleid bij

Wellicht de meest bevangen doelstelling van een exitgesprek bestaat in de mogelijkheid om het retentiebeleid van een organisatie bij te stellen. Wanneer een exitgesprek een éénduidig en consistent patroon toont “moet” een zelfkritische organisatie conclusies trekken en aan de slag gaan met verkregen gegevens door middel van actie. Minder complex – maar minstens even effectief – kan de informatie teruggekoppeld worden aan de direct leidinggevende. Dit heeft tot gevolg dat het beleid op microniveau aangepast – aan de uitkomsten – kan worden.

Het exitgesprek biedt statistieken

Verder kunnen er uit de exitgesprekkens statistische overzichten gehaald worden die tendensen en probleemgebieden aanduiden en visueel weergeven. Ik duid een mogelijkheid met een voorbeeld: wanneer de dienst werving en selectie een misperceptie heeft betreffende de functie kan deze misperceptie verholpen worden op basis van de uitkomsten van een exitgesprek. En andersom bestaat de mogelijkheid om de selectiecriteria aan een capabele doelgroep aan te passen.

Het exitgesprek bouwt mee aan het Employer Brand

Een goed gehouden exitgesprek helpt organisaties ook haar imago behouden. Een vertrekkende werknemer die zijn verhaal heeft kunnen doen staat vaak minder rancuneus ten opzichte van de organisatie. De organisatie zal dus bespaard blijven van extreem negatieve publiciteit en het Employer Brand blijft intact. Tot slot is het ook een goede en gepaste manier om afscheid van elkaar te nemen die eveneens een positief signaal naar de achterblijvers uitschijnt.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het exitgesprek?[/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit e-book kan u nu aankopen voor 8,99 EUR. Surf voor meer informatie over de specifieke diensten die Employerbility aanbiedt naar www.exitgesprek.be.[/box]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.