Categorie Trends (retentie-management.com)
Doe jij jouw droomjob?

1 op 4 Belgen had nog nooit een interessante job dat staat te lezen in een peiling van Stepstone.

heel weinig mensen doen hun droomjob

“Slechts een kleine minderheid van de Belgen geeft aan dat ze hun droomjob gevonden hebben. De meeste Belgen hebben nog niet het gevoel dat hun carrière geslaagd is en een aantal van hen is zelfs helemaal niet tevreden met hun carrière.”

Zijn dit geen verontrustende resultaten? Ik vind persoonlijk van wel. Het is natuurlijk lastig definiëren wat een droomjob is. Enerzijds omdat dit een subjectief begrip is en anderzijds omdat er in elke job dingen zijn die niet leuk zijn om te doen. Maar moet niet iedereen doen wat hij of zij het leukste vindt? Enkel diegene die hun droomjob doen zullen hun tevredenheid openlijk uiten bijvoorbeeld via sociale media. Het lijkt me namelijk sterk dat diegene die werk doen dat ze niet leuk vinden zullen opscheppen over hun baan.

een job tegen je zin in doen

“Slechts 16% van de Belgen vindt dat hun carrière geslaagd is tot nu toe. Maar liefst 60% van de Belgen zegt dat ze wel al interessante jobs gehad hebben, maar dat ze hun droomjob nog steeds niet gevonden hebben. 24% van de Belgen gaat nog verder en zegt dat ze nog nooit een interessante job gehad hebben.”

Dit lijkt mij persoonlijk verschrikkelijk. Iets doen tegen mijn zin en dat meer dan 40 jaar lang. Het hebben van een droomjob in dit geval slaat op werknemers in loondienst. Zou het daarom een argument of reden kunnen zijn voor de steeds groter wordende populatie van de freelancer?

een droomjob als retentiemiddel

Hoe je het ook draait of keert zij die wel hun droomjob doen zijn geëngageerd, meer betrokken, productiever en zijn tot slot minder geneigd om de organisatie te verlaten. Alleen maar voordelen dus! Het aanbieden van een droomjob is dus ideaal retentiemiddel voor organisatie. Het enige wat ze moeten doen is achterhalen wat de droomjob is voor de sollicitant. Makkelijk toch?

dit zegt Stepstone erover!

“StepStone wil er voor zorgen dat iedereen een job vindt die bij hem/haar past. Wij vinden de resultaten van het onderzoek  dan ook teleurstellend. Wij hebben net een campagne gelanceerd met als titel ‘love your job’, omdat we het zo belangrijk vinden dat mensen hun job graag doen. Want als je je job graag doet, zal je ze ook beter doen en zal je je ook beter voelen. Ook werkgevers hebben er alle belang bij dat hun werknemers graag naar hun werk komen. Een goede sfeer, openheid, doorgroeimogelijkheden, een competitieve verloning, dat zijn allemaal elementen die van belang zijn en die er voor zorgen dat werknemers tevreden zijn. Bedrijven die daar rekening mee houden, zullen hun personeel ook langer aan boord kunnen houden, voegt Michel Tubbax, Managing Director van StepStone daar aan toe.”

 

(Ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald. Voor het originele artikel klik je hier.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.