Diversiteit in een gestandaardiseerde omgeving?

Processen en structuren maken het organiseren van een bedrijf eenvoudiger. Sommige medewerkers maken zich dit procesmatig werken vlot eigen. Voor anderen betekent dit zich aanpassen aan een totaal andere manier van werken en denken wat extra energie kost. 

Beelddenker of begripsdenker?

Beelddenkers

Vooral beelddenkers of visueel-ruimtelijke denkers worden hierdoor kwetsbaar. Een beelddenker kijkt anders naar de wereld. Ze kijken letterlijk vanuit een andere hoek en komen met verrassende ideeën of oplossingen. Beelddenkers werken heel chaotisch en zien het totale plaatje.

Onze Westerse maatschappij is vooral gericht op of lineair denken. Begripsdenkers of rationele denkers, werken graag systematisch of stap voor stap. De klassieke proces gestuurde manier van werken sluiten hier perfect op aan.

Beelddenkers leren zich al heel jong aanpassen omdat het lastig is om constant jezelf te justifiëren en uitleggen waarom je iets op een andere manier aanpakt. Om niet op te vallen, gaan beelddenkers zich onbewust  focussen op aangeleerde vaardigheden en hun natuurlijke talenten steeds meer onder druk komen te staan.

“Onbewust aanpassen” wordt een strategie om vooral niet op te vallen, maar hierdoor verlies je als beelddenker je eigen talenten en geraak je op de duur uit balans. Lees hiervoor ook de blog: kies je als organisatie voor standaardisatie of diversiteit?

Beelddenkers in organisaties?

33% van de mensen zijn visueel-ruimtelijke denkers en 25% zijn begripsdenkers. Alle anderen (+/- 42%) hebben wel een voorkeur maar blijken in staat om vlot te switchen tussen beide denkstijlen.

Waar in de meeste organisaties nu bijna uitsluitend aandacht is voor begripsdenken, hebben beide denkstijlen specifieke talenten en troeven. Beelddenken of begripsdenken zijn 2 totaal verschillende maar evenwaardige denkstijlen.

Door teams van deze verschillen bewust te maken en ze te leren samenwerken, waarbij elk teamlid zijn of haar talenten optimaal kan inzetten ontstaan nieuwe projecten, innovaties, processen, …

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Stel dat je met een team een probleem gaat oplossen.

In de meeste organisaties wordt het probleem stap voor stap geanalyseerd en zo naar een oplossing toegewerkt. Dit is een lineaire werkmethode die de voorkeur geniet van begripsdenkers.

Beelddenkers zien vanaf het eerste moment het totaal beeld, inclusief de oplossing. Ze gaan vanuit dat eindresultaat terugstappen om te kijken welke stappen er nodig zijn om het doel te bereiken. Ze zien alle stappen en alle mogelijke obstakels in de verschillende stappen, op hetzelfde moment als één traploos geheel.

De collega begripsdenker merkt enkel de obstakels van een bepaalde stap, zodra deze stap bereikt is. De beelddenker overziet de volledige situatie. Zijn collega ervaart de beelddenker dikwijls als een “probleemzoeker” omdat hij overal obstakels ziet, die zijn collega op dat moment nog niet kan zien.

Beseft het team dat dit verschillende invalshoeken zijn om naar een oplossing te zoeken, dan zal dit veel ergernis en frustratie besparen.

Hoe in de toekomst het verschil maken?

Veel organisaties gaan voorbij aan de natuurlijke talenten van de individuele medewerkers: een enorm potentieel wat nauwelijks aangeboord wordt.

Voor beelddenkers geldt dit nog veel sterker. In de wetenschap dat ongeveer 1 op 3 medewerkers ruimtelijk visuele denkers zijn, ligt hier nog een enorm potentieel.

Uitsluitend in gaan zetten op talenten, waardoor de slinger volledig naar de andere kant doorslaat, lijkt me ook niet de oplossing.

Het is een en/en verhaal dat bedrijven sterker gaat maken: standaardisatie met ruimte voor ieders unieke talenten!

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet (Numentum). Ze coacht en adviseert beelddenkers hoe ze het maximum uit hun talenten kunnen halen & de valkuilen op het werk vermijden. Vraag je exemplaar aan van het gratis e-book “3 Tips voor Beelddenkers op de werkvloer”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.