Categorie Trends (retentie-management.com)
De voorspellingen en verschuiving van HR in 2011

Via hrpraktijk.nl kwam ik nog een aantaal voorspellingen en verschuiving van HR in 2011 tegen. Het betreft hier het rapport “Building the borderless workplace” van Bersin & Associates (link opent in nieuw venster en geeft het volledige rapport weer).

De tien belangrijkste voorspellingen op een rij:

1. Innovatie, verschuiving van verantwoordelijkheid en leercultuur worden belangrijke thema’s worden op gebied van management.

2. Specialisatie en carrièreontwikkeling is nu de sleutel tot organisatorisch succes en zal de medewerkers motiveren.

3. Informele en continue leeromstandigheden bevordert de ontwikkeling en leiderschap positief.

De eerste drie voorspellingen hebben allemaal het leer-aspect centraal staan. Ik ben zelf groot voorstander van continue kennis op doen en deze te delen met (sociaal) netwerk. Ik stel mezelf dan ook jaarlijks een aantal leerdoelen voor ogen. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat dit gemeengoed wordt, want dit impliceert indirect dat er meerdere mensen hetzelfde denken.

4. Mobiliteit wordt strategischer.

5. Sociale netwerkenblijft zich ontwikkelen en gaat meer naar collectief werven.

Deze twee verschuivingen zijn een logisch vervolg op de hype die in 2010 is gestart nl. Het Nieuwe Werken en sociale media. Het is hierbij logisch dat het éné moeilijk zonder het andere kan. Dit wil niet zeggen dat ze elkaar noodzakelijkerwijze nodig hebben, want beiden kunnen perfect los van elkaar staan.

6. Nieuwe leiderschaps- en ontwikkelingsmodellen zullen organisaties dwingen hun huidige HR strategieaan te passen.

7. De HR-transformatieprogramma’s zullen versnellen mede door de globalisatie en de behoefte aan talentenbinding binnen organisaties.

Dat HR meer strategisch moet worden is bekend sinds Dave Ulrich hier meerdere boeken over heeft geschreven. Helaas blijkt dit in de praktijk nog niet al te vaak te gebeuren. Daarom ben ik ook o.a. dit blog gestart dat ook over retentiemanagement gaat. Ik pleit dat organisaties HR een meer strategische rol moeten laten spelen. HR moet zich daarbij ook aanpassen en een meerwaarde voorzien voor de business. Dit kunnen zij o.a. doen door een strategisch retentiebeleid te voeren dat rekening houdt met bovenstaande verschuivingen.

8. De softwaremarkt in talentenbeheer blijft snel groeien. U moet ook goed blijven kijken naar nieuwe applicaties voor planning, analyses en bijvoorbeeld flexibele werkplekken.

9. Organisatie beginnen met het vervangen van oude HRM-systemen en investeren in het nieuwe HRM systeemvoor nieuwe inzichten en oplossingen.

De gehele software industrie is aan het veranderen. De zogenaamde bytes-markt neemt stilaan de atomen-markt over, waardoor steeds meer businessmodellen onder vuur komen te liggen. Het zou vreemd zijn moesten die van HR wel buiten schot blijven. Dus ook voor HR liggen er uitdagingen rond gespecialiseerde software en het liefst gratis.

10. Talentmanagement is een veel besproken onderwerp onder de directieleden.

De laatste voorspelling is een open deur voor retentiemanagement. Retentiemanagement draait rond het binden en boeien van talenten. Als Bersin dan in het onderzoek aanhaalt, dat de grootste uitdaging van de HR-medewerkers is om het management hun inzicht in talentmanagement kenbaar te maken, dan bied ik ze graag een manier aan om dit te doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.