Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
De verschillende vormen van een exitgesprek

Dit is de derde blog in de reeks van exitgesprekken. De eerste ging over de definitie en de tweede over de doelstellingen van het exitgesprek. Deze blog bespreekt de verschillende vormen van een exitgesprek.

De keuze van de organisatie

De organisatie beslist zelf over al dan geen actieve en effectieve participatie. Hoewel een exitgesprek – en vooral het woord gesprek – impliceert een conversatie te zijn, bestaat er ook een schriftelijke vorm. In principe heeft een organisatie een drieledige keuze: ofwel kiezen zij voor de volledige schriftelijke of volledige mondelinge vorm van het exitgesprek ofwel de geliefkoosde combinatieaanpak: waarin beide manieren worden gecombineerd. Welke vorm een organisatie ook kiest het is belangrijk dat er consequentie en bewustzijn heerst.

Het schriftelijke exitgesprek

Als een organisatie kiest voor de schriftelijke variant maakt het uitsluitend gebruik van een exitformulier. Een exitformulier is een formulier met naast de algemene beschrijvingen een aantal thema’s als: redenen van vertrek, positieve aspecten van de functie, arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden, (expliciet) positieve en negatieve punten én employability omvat en beschrijft.

Voordelen aan een dergelijk formulier zijn: de semigestructureerde, de geoptimaliseerde individualisatie, het onmiddellijk hebben van een geschreven neerslag en daarbij is de verwerking van exitgesprekken minder tijdrovend. Nadelen zijn: de gecreëerde afstand tussen interviewer en geïnterviewde: organisatie en werknemer, evenals het afscheidsaspect. Ook wordt de vertrekkende werknemer gedwongen om zichzelf te categoriseren binnen de opgegeven mogelijkheden, waarbij hij zelf een interpretatie dient te geven aan de betekenis van de vertrekredenen. Daarnaast valt de meerwaarde van het gesprek weg wat leidt tot een onpersoonlijke – en misschien onvolledige – aanpak.

Het mondelinge exitgesprek

Bij het mondelinge exitgesprek worden dezelfde thematieken als bij een schriftelijk exit interview gehouden. De voor- en nadelen zijn dan grotendeels omgekeerd.

Het schriftelijke en mondelinge interview gecombineerd

Doordat ik overtuigd ben van dé gecombineerde aanpak tracht ik – door middel van de voor- en nadelen te benoemen en tegen elkaar af te wegen – de organisatie te stimuleren om vóór een gecombineerde aanpak te kiezen: omdat er dan geprofiteerd kan worden van cumulatieve en wederzijdse voordelen wat tot een hogere productiviteit (lees: resultaat) leidt. Dit in tegenstelling wanneer een organisatie uitsluitend kiest om een schriftelijke of mondelinge vorm te gebruiken.

Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het exitgesprek?

Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit e-book kan u nu aankopen voor 8,99 EUR. Surf voor meer informatie over de specifieke diensten die Employerbility aanbiedt naar www.exitgesprek.be.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.