Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
De verschillende fasen van het ontslaggesprek

Na het definiëren en de gedegen voorbereiding, waar er vooral is nagedacht over verschillende facetten van het ontslaggesprek, is het de tijd om het echte ontslaggesprek te voeren. Dit gesprek moet gestructureerd en duidelijk zijn. Om die reden bestaat het ontslaggesprek uit een vijftal fases.

De verschillende fasen van het ontslaggesprek

FASE 1: breng de boodschap duidelijk over

In de eerste fase van het ontslaggesprek moet de boodschap duidelijk worden overgebracht. Het overbrengen van de boodschap wordt het best meteen medegedeeld op een korte en krachtige manier waarbij twijfel, langzaam tot het punt komen, mooier voorstellen dan dat het is en naar een conclusie toewerken worden uitgesloten. Net dezelfde zoals dat in de film Up in the Air was te zien. De grootste valkuil hierbij is dat de HR professional de regie uit handen geeft.

FASE 2: vang de werknemer op

In de tweede fase van het gesprek is het zaak de werknemer op te vangen. De ontslagen werknemer moet de kans krijgen om stoom af te blazen, te ventileren en boos te worden. De HR professional laat de werknemer dus voornamelijk praten en de HR professional toont medeleven, geeft aan dat hij/zij zal helpen in de mate van het mogelijke en gaat zeker niet in op verwijten. Discussie moet ten alle tijden worden vermeden want het ontslag staat vast en de zojuist ontslagen werknemer zal vaak te geëmotioneerd zijn om een redelijk gesprek te voeren.

FASE 3: meld de reden van het ontslag

In de derde fase van het ontslaggesprek kan de reden van het ontslag worden gegeven. Hierbij is het belangrijk dat er bij feiten wordt gebleven die de HR professional, indien gewenst, kan toelichten. Speel hierbij altijd de bal in plaats van de man. Ook in deze fase moet een te diepgaande discussie worden vermeden. Daarvoor is nog genoeg tijd in een vervolggesprek al zou dat niets mogen veranderen aan de beslissing.

FASE 4: rond het gesprek af

In de vierde fase moet het gesprek worden afgerond. Voordat het gesprek definitief wordt afgerond dienen er wel afspraken te worden gemaakt voor zaken op korte termijn. Denk hierbij aan het werk blijven totdat het ontslag definitief wordt, wordt de ontslagen werknemer per direct op non-actief gezet, wat moet er gebeuren met de bedrijfseigendommen en moeten de collega’s worden geïnformeerd. Dit impliceert overigens niet dat er niets meer te zeggen valt noch dat de werknemer niet meer moet worden opgevangen. Integendeel, maar dat wordt het beste in een vervolggesprek besproken net als te volgen procedure en de financiële zaken. Eventueel kan de organisatie zelfs een advocaat aanbieden die de zaken van de ontslagen werknemer gaat behartigen.

FASE 5: nazorg

De vijfde en laatste fase is nazorg. Ook als het dienstverband inmiddels is beëindigd, is het vaak goed om later nog eens contact op te nemen. Gewoon om te vragen hoe het gaat, of er al een nieuwe baan in zicht is. Wellicht heeft de HR professional een vacature gezien waar de voormalige medewerker geschikt voor zou zijn. Op deze manier toont de HR professional en de organisatie oprechte betrokkenheid en dat zal in de meeste gevallen gewaardeerd worden. Zo kan het gebeuren dat deze medewerker, ook al is hij ontslagen wegens bijvoorbeeld een reorganisatie, toch positief terugkijkt op zijn baan en u als werkgever. Het is zelfs mogelijk dat hij zich als ambassadeur van het bedrijf gaat gedragen. Betere reclame kan de organisatie niet hebben, en het houdt de weg vrij voor de medewerker ooit weer terug te keren als er weer vacatures zijn. Kijk voor meer goede nazorgtips op de site van ondernemer in business.

Dit waren de verschillende fasen van het ontslaggesprek en tevens de derde blog in de reeks over het ontslaggesprek. De vierde en laatste blog in deze reeks zal over de verschillende valkuilen gaan.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het ontslaggesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het ontslaggesprek.[/box]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.