Categorie Trends (retentie-management.com)
De rol van een worklife balans

In de blogserie over de meest voorkomende redenen van vertrek stond ook stress door overwerk en het niet hebben van een worklife balans vermeldt. Maar ik kan de Nederlandse organisaties onmiddellijk gerust stellen, want de Nederlanders zijn tevreden over hun worklife balans. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half bij voornamelijk financiële en HR getinte managers.

de worklife balans is belangrijk bij keuze werkgever

Een andere frappante conclusie uit datzelfde onderzoek is dat de worklife balans ook belangrijker wordt bij de keuze solliciteren. In andere woorden de worklife balans speelt ook een belangrijke rol bij de employer branding van een organisatie. Organisaties doen er daarom goed om de werknemers centraal te zetten en te luisteren naar hun wensen o.a. een goede worklife balans. Dit geldt trouwens niet alleen voor zwangere vrouwen maar evengoed voor de nieuwste generaties op de arbeidsmarkt namelijk Y en Z.

gecontroleerde worklife balans dankzij ROWE

Hoe je het ook draait of keert de worklife balans mag niet worden onderbelicht in het strategische retentiebeleid om mensen aan te werven en te behouden. In feite heeft dit eveneens alles met de cultuur van de organisatie te maken. In een eerdere blog schreef ik al dat sommige organisaties een cultuurverandering moesten ondergaan om zo tot een Results Only Work Environment (ROWE) te komen.

wat met telewerk en Het Nieuwe Werken?

Of organisaties dan gebruik maken van telewerken of de principes van het Nieuwe Werken liet ik toen in het midden. In tussentijd zijn er echter al veel blogs verschenen over retentiemanagement en flexibele arbeid. Bijvoorbeeld hoe verhouden betrokkenheid en flexibiliteit met elkaar? Of retentiemanagement in een hybride arbeidsmarkt. Maar juist met de opkomst van Het Nieuwe Werken ontstaan er ook meer kritische meningen.

kritische geluiden betreffende de worklife balans

Zo las ik op de blog van Het Nieuwe Werken een artikel dat onderschrijft dat de worklife balans onzin is. De auteur bevraagt in eerste instantie waarom we gaan werken en waarom we een privéleven hebben om vervolgens te concluderen dat het hier gaat over jouw leven. Doordat het over jouw leven gaat zou het niet moeten uitmaken op welk moment jij je focust op het werk en wanneer je privézaken doet. Dit bestempeld eveneens het Nieuwe Werken gedachtegoed. De worklife balans wordt steeds dunner en dat accepteren alleen de organisaties die uitgaan van een ROWE uitkomst.

Werk jij in een organisatie waar de resultaten tellen en niet de aanwezige uren? Hoe kijk jij naar de ontwikkelingen van het Nieuwe Werken? En ben jij tevreden met jouw worklife balans of vindt jij dit ook reinste onzin? Laat je mening horen in de comments!

 

(ik heb mijn inspiratie hier en hier gehaald)

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] op mijn kritische bedenking rond de dualiteit van het Nieuwe werken. In die zin dat wanneer we de rol van de worklife balans centraal stellen meer dan tweederde gelukkig is. Los van het feit of dit nu via methodes à la het […]

  2. […] uren en thuiswerken. De worklife balans wordt sowieso steeds belangrijker voor het personeel. Het speelt een grote rol. Dus in feite zouden organisaties ook dit facet moeten omarmen en als reden aanwenden om HNW te […]

  3. […] gaat om het interessant blijven vinden van een bepaalde baan? Lijkt mij niet zo. Het hebben van een goede worklife balans is belangrijk, maar niet om de baan inhoudelijk leuk te vinden. Het hebben van een leuke job valt of staat met de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.