De onzichtbare macht & kracht van het individu

Heeft u er ooit al eens bij stilgestaan wat voor  macht u kunt uitoefenen door gewoon niet te reageren? Niet reageren op een mail van een collega, een presentatie van een leverancier, een vraag van uw kind, een non verbaal signaal van uw partner, een verjaardagswens, een sms bericht van een vriend(in),  of het negeren van een speciaal moment van een van uw naasten, in plaats van hen succes te wensen of te feliciteren.

Feedback

De onverschilligheid regeert

Als tiener en jonge vrouw heb ik dit vaak meegemaakt. Hoe vaak is het me niet overkomen dat mensen niet antwoordden op mijn berichten mails of telefoontjes, op offertevoorstellen waar ik meer dan 8u aan had gewerkt,  op verjaardagswensen of simpelweg  op een glimlach.

“ Indifférence, elle te tue à petits coups”, zingt wijlen Gilbert Bécaud.

Onverschilligheid, wij ervaren het allemaal wel eens.  Meer nog, we ervaren het zo vaak dat het soms niet eens meer opvalt.

Geef me het gevoel dat ik belangrijk ben

Maar draai het eens om : Heeft u een idee wat een positieve impact u kunt genereren door wel te reageren op de signalen die u uit uw omgeving krijgt? Verbale en non-verbale signalen, van uw medewerkers, van uw klanten, van uw leveranciers, van uw kinderen, van uw partner, …

Beeldt u in dat elke persoon die u ontmoet een bordje op zich heeft hangen met de tekst “geef me het gevoel dat ik  belangrijk ben”. Ongeacht wie het is.  Hoe anders zou u reageren?  Maar vooral hoe zal u vanbinnen de dingen anders ervaren door op een menselijke manier te reageren?

Geven is het nieuwe krijgen

Door mensen aandacht, tijd, een glimlach, een compliment, respect, … te geven krijgt  u ongelofelijk veel terug. Maar waarom doen wij het dan niet of staan wij hier te weinig bij stil?  Omdat wij geen tijd hebben, uit angst dat mensen er misbruik van gaan maken, omdat wij zelf te weinig zelfvertrouwen hebben of omdat wij het gewoon niet beseffen en ons te veel focussen op onszelf? En dit is nu juist de contradictie : door meer te geven krijgen wij veel meer terug en draagt dit bij tot intens geluk. Door alleen eerst te denken “what’s in for me” en ons te focussen op onszelf creëren wij vaak alleen een leegte.  Wij mogen misschien wel veel werk verrichten maar zijn wij echt vervuld door het leven, door de echte waarden?  Maakt dit ons gelukkig? Waarom kiezen mensen voor een leider, voor een partner, voor een persoon? Niet voor wie die persoon “is” maar voor “welk gevoel” die persoon ons geeft.

Ook voor organisaties

En dat alles geldt ook voor de keuze voor het bedrijf waarvoor u werkt : het gevoel om gewaardeerd te zijn, het gevoel dat men respectvol met u omgaat binnen de organisatie, is een van de belangrijkste elementen om zich goed te voelen binnen een job.

Het belang van erkenning

Uit een recente studie (6/6/13) van de HayGroup* blijkt dat het engagement van medewerkers de drie laatste jaren gevoelig gedaald is (van 60% naar 53%), maar ook de retentie van medewerkers (intention to stay >5 years) daalde is van 74% naar 65%. Een het gaat er niet beter op worden : vanaf 2015 wordt er een exponentiële stijging verwacht.

Volgens dit rapport hebben “respect en waardering”  het meeste invloed op engagement en retentie. En dit is nu net zo makkelijk om toe te passen en kost niets ! Alleen wat focus en tijd. Vreemd dat bedrijven het soms zo ver gaan zoeken, terwijl de oplossing voor de hand ligt.

Creëer een positieve impact

Heeft u een idee wat een positieve impact dat u bij iemand kunt creëren door gewoon een email te beantwoorden en hoe u dit nog kunt versterken door dit binnen een bepaalde tijdseenheid te doen? Zeker in het bedrijfsleven :  hoe hoger de positie van de persoon in een organisatie, en hoe sneller hij/zij antwoordt, hoe meer u iemand vleugels geeft.

Maar ook omgekeerd : Heeft u enig idee hoe u mensen kunt kwetsen door gewoon niet te antwoorden op een signaal? Het gebeurt zo vaak, en iedereen doet het, maar vaak beseffen wij het niet of staan wij er onvoldoende bij stil. Zo haken uw medewerkers of collega’s  sneller af. Wij hebben de kracht om iemand zijn/haar dag te maken of te kraken…..

Richten op een andere is oefenenen

Vanaf het moment dat ik me als vrouwelijk ondernemer, als mens, als directeur, als collega, als mama, als echtgenote, als vriendin, als sales-expert,…. oprecht en voor 100% gaan focussen ben op de andere, vanaf dat moment ging alles veel makkelijker. Vanaf dat moment kreeg mijn leven meer vervulling en heb ik echt ervaren wat geluk betekent. Vanaf dat moment ben ik succesvol  geworden. Maar het blijft een oefening. Zoals ik moet blijven oefenen om mijn conditie op peil te houden, zo blijft het een oefening om me te richten op de ander. Vertrouwen en aandacht geven, is het dat niet wat wij van iedereen verwachten dat ze doen? Zeker ook op het werk. Vertrouwen geven en vertrouwen krijgen, het werkt net als een spiegel. Je innerlijke “zijn” is een spiegel van hoe je de wereld rondom jou ziet, van hoe je alles ervaart. En wat je uitstraalt, dat krijg je terug.

Hoe doe je dat dan?

Hierbij enkele tips die jouw geluk/succes zullen versterken :

  • Beeld je in dat je in de komende vijf dagen  bij elke persoon die je ontmoet een bordje rondom zijn hals ziet hangen met de tekst “geef me het gevoel dat ik belangrijk ben”. Hoe zal je die persoon behandelen, wat zal je tegen deze persoon zeggen, hoe zal jouw attitude zijn…? En sta vooral stil bij wat je zal terugkrijgen…..
  • Wanneer je de volgende keer een moeilijk gesprek moet leiden, focus u dan vooral op al wat die persoon in het verleden goed heeft gedaan. Laat uw gesprek niet beïnvloeden door negatieve gedachten. Door uw gedachten te projecteren op het goede en vertrouwen uit te stralen, zal het gesprek heel wat positiever verlopen.
  • Loop ’s morgens door uw bedrijf en zoek minimum tien mensen op die u begroet met een “goede morgen”.
  • Beantwoord de komende week alle berichten die u ontvangen heeft  van mensen die u op één of andere manier kent of waarmee u verbonden bent. Ook al is het maar om hen te bedanken voor hun bericht en dat u hierop later terugkomt of  dat u hier niet kan op ingaan.
  • Maak de komende week 5 keer vijf minuten vrij om met iemand een babbeltje te slaan. Stel een aantal vragen en geef haar of hem een oprecht compliment.
  • Spreek de komende week een voicemail bericht in bij één van uw collega’s , kinderen of partner waarin u hen oprecht bedankt of een compliment meegeeft.

Laat uw innerlijke vreugde regeren!

Past u dit alles toe dan garandeer ik u een week vol geluk en innerlijke vreugde. U zal ervaren dat u die week veel meer energie hebt dan normaal. Uw positief gedrag zal aanstekelijk werken. U zal meer arbeidsvreugde ervaren en dat uitstralen naar uw organisatie. De band met uw collega’s , baas en organisatie zal zo onbewust versterkt worden. Veel succes !

Dit was een blogartikel van Nathalie Arteel. Zij is een vrouwelijke ondernemer en waarderingsexpert. Bekijk de website voor een overzicht aan diensten.

* Source: Hay Group Insight Employee Opinion Databases, Hay Group Engagement@work Research Belgium (n=1393)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.