Categorie Trends (retentie-management.com)
De markt voor zelfstandigen zit in de lift

Ik las een interessant artikel op HRpraktijk.nl dat er steeds meer freelancers aan de slag zijn. Hieruit mag je concluderen dat de markt voor zelfstandigen, in Nederland in elk geval, in de lift zit. Mijn inziens hangt dit o.a. samen met Het Nieuwe Werken.

Ik heb deze twee begrippen – Het Nieuwe Werken en freelancer (zelfstandig ondernemer zijn) nooit los kunnen zien, maar dit geheel terzijde.

Het onderzoeksbureau Yoxa Interim Monitor geeft aan dat bijna de helft van de hoogopgeleide freelancers volledig bezet te zijn met opdrachten. Als jij niet tot die categorie behoort, raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen tussen de opdrachten van IKKI.

Niettemin bleven de tarieven het hele jaar onder druk staan en mede daarom staat een kwart van de respondenten open voor een functie in vast dienstverband. Ik schrok hier eigenlijk van. Het was mij nooit opgekomen dat freelancers al hun verworven vrijheden weer wilden opgeven om in vast dienstverband te gaan werken. Ik vraag me dan ook af of dit ook in België geldt? Zijn er mensen die overwegen, nu het minder gaat economisch bezien, om weer in vastdienstverband te gaan werken? Bestaat er zoiets als “freelancer for live”?

Het artikel, of het onderzoek, meldt verder dat er in 2011 meer kansen voor de freelancers zullen zijn. Met de vergrijzing en het tekort aan instroom van jonge talenten, plukken de freelancers met hun expertise de vruchten van deze (werkgevers)crisis.

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer freelancers de vergrijzing en het tekort aan instroom van jong en hoger opgeleiden zien als gunstige ontwikkelingen voor de freelance-markt. “Ze varen goed bij de ‘war on talent’, omdat bedrijven hun vacatures moeilijker ingevuld krijgen”, zegt Nienke Platenburg, directrice van Yoxa

een abstract van dit blog is eerder verschenen op www.ikki.be

1 antwoord
 1. Lodi Planting
  Lodi Planting zegt:

  UPDATE: op site van HRpraktijk.nl had ik een reactie nagelaten met de vraag: bestaat er zoiets als een freelancer for live?

  Van Muriel, auteur van het oorspronkelijke artikel, kreeg ik een interessant antwoord: “Beste Lodi, Een freelancer for life is iemand die bewust gekozen heeft voor het freelance bestaan. De afgelopen jaren zijn echter veel mensen noodgedwongen gaan freelancen omdat zij op een andere manier niet aan het werk komen. En dan kan het sappelen zijn.”

  Ben jij of ken jij iemand die is gaan sappelen omdat jij/hij/zij niet anders kon?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.