Categorie Trends (retentie-management.com)
de link tussen tevredenheid en de hybride arbeidsmarkt

Gisteren stuurde Jan Denys me een tweet. Dit stuurde hij me na aanleiding van de blog tevreden werknemers blijven bij een organisatie waar Denys het dus niet mee eens was. Vandaag zal ik uitleggen hoe ik naar de combinatie van tevreden werknemers in een hybride arbeidsmarkt kijk.

de flexibilisering van arbeid: een update

De flexibele arbeid groeit zo blijkt uit cijfers van het Nederlandse CBS. Dit wil zeggen dat er steeds meer werknemers zijn met een tijdelijk contract werken of anders gezegd de vaste baan is langzaam aan het verdwijnen. De oorzaak ligt natuurlijk grotendeels bij de opkomst van de hybride arbeidsmarkt. Dankzij deze flexibilisering komen de verhoudingen tussen betrokkenheid en flexibiliteit anders te liggen. In feite zorgt het ervoor dat er op een andere manier naar het binden en boeien van “werknemers” moet worden gekeken. Hetgeen ik retentiemanagement in een hybride arbeidsmarkt noem.

weg met de standaardprocedures

Al deze bovengeschetste punten / tendensen worden bevestigt door Jos Zandhuis op penoactueel.nl. Zandhuis geeft echter ook nog een waardevolle tip mee gericht naar organisaties:

“Bedrijven moeten af van de standaard procedures, en af van het idee dat iedereen in hetzelfde systeem moet. Stimuleer maatwerkconstructies. Nu zijn er twee afdelingen die vaak het hele bedrijf remmen: ICT en HR. Dat komt omdat die altijd alles willen standaardiseren en gelijktrekken. Daar moeten we van af.”

tevredenheid wordt gegenereerd door flexibilisering

In feite staat hier dat met name de afdelingen ICT en HR flexibeler moeten omgaan met de standaardprocedures, regels en interne wetten. Dit is een goede tip en wel om twee redenen:

  1. van zodra een organisatie, inclusief HR en ICT departementen, afstappen van deze standaardprocedures kan de organisaties ook veel sneller, en dus flexibel, omspringen met arbeidsmarkttendensen, onvoorziene omstandigheden maar ook positieve strategische aanpassingen met het oog op de flexibilisering van de arbeid.
  2. daarnaast zorgt inhoudelijke en interne flexibilisering ook voor meer tevredenheid van werknemers. Wanneer organisaties de zogenaamde cafetariaplannen concreet in gebruik zouden nemen (desnoods als tussenoplossingen), dan kan er worden ingespeeld op individuele eisen, verwachtingen en behoeften.

Dit maakt in essentie de cirkel van tevredenheid gelinkt aan de arbeidsmarkt rond. Natuurlijk zijn er nog een heleboel deelaspecten die bij de flexibilisering van arbeid komen kijken. Lees de commentaren op penoactueel.nl er maar eens op na.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de nakende vergrijzing en de komst van een hybride arbeidsmarkt. Er bestaan dan ook een aantoonbare link tussen tevredenheid en de hybride arbeidsmarkt. Maar hoe dan ook: organisaties moeten meer alert zijn op wat er leeft bij hun personeel zodat er […]

  2. […] met het oog op de tevredenheid van het personeel. Zo werd er indirect ook verwezen naar de link tussen tevredenheid en retentiemanagement in een hybride arbeidsmarkt. “Nederlanders zijn tevreden werknemers. Zo is 65 procent tevreden over zijn werkgever en 72 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.