De leugen bij het binden en boeien

Lectorum Salute,  Mijn beste Lezeres, Lezer ….  Op de ouderwetse wijze  ‘Heil’….

Lees het alstublieft niet verkeerd want als er werkelijk één ding is dat menig blogger, schrijfster of zichzelf respecterend journalist graag doet, dan is het vooral ‘Opblazen’ en vooral zonder feitenkennis.

Waarom zou je nu toch in vredesnaam feiten controleren als hypen veel beter werkt. Immers, de sociale media is vluchtig en om op te vallen moet u dus iets pakkends roepen. De algehele ‘span of concentration’

Is door de toename van de sociale media nu eenmaal  danig aan erosie onderhevig. Ik breng u de leugen bij het binden en boeien.

Binden en Boeien wordt groen

U leest dit ‘fenomeen’ met enige regelmaat weer terug in allerlei ‘managments’ fora en daar worden u en mij uit de doeken gedaan hoe belangrijk het is ‘Young Upcoming Potentials’, de nieuwe ‘yuppekutjes’ moet binden en boeien.

Men vertelt u in het betreffende artikel vooral wat niet te doen.  Dus geen gratificatie, geen kerstpakket, we doen niet aan de dure leasebak, we doen ook niet aan loopbaan-bemiddeling, neen ook niet aan de welbekende dienstenbonnen. Of welke vorm van tantième dan ook. Nee, we gaan voor duurzaam. Duurzaam en groen dames en heren.  ‘Role out the barrel’, ‘Peck and Fethers’ zal het zijn. Terug naar moeder aarde en de schoot van het leven.

Maria is een hoer

Het moet mij van het hart, beste lezer, beste lezeres, dat ik ineens een visioen kreeg.  Een onwelriekend visioen. Vatsig en vuig dat mijn ‘Vivid Imagination’ dan ook is ……  zie ik een beeld voor me.  Maria. Volgens de kerkelijke indoctrine een prostitué, een lichtekooi, een dame der lichte zeden, op oud Hollands gewoon een Hoer. Zij durfde het aan ‘Onbevlekt’…… ja het staat er echt …..  onbevlekt zich te laten bezwangeren. Goed goed, we kennen allemaal het verschijnsel van schijnzwanger zijn  maar dit ging me een tandje verder. Echt en onbevlekt zwanger …… Haar vader zag haar aankomen en dus trok ze er op uit. Op de vlucht.  Met die schavuit van een Jozef. Hoezo onbevlekt zwanger. Als het nou eens niet van Jozef was, volgens de boeken, van wie dan? Was die Jozef dan zo’n naïeveling?

Jozef en zijn sociale media

Slim leek anders.  Maar Jozef was niet helemaal van manneke pis.  Hij dacht, als ik nu bedenk en Twitter dat we in een heilige stal dat kind gaan krijgen, dat ik gewoon via Facebook laat weten dat haar zwangerschap veroorzaakt is door een Goddelijke vonk…. Dan zijn er vast mensen die dat willen geloven. Zij zullen Twitteren, mailen, bloggen en Facebooken en het woord verspreiden en zie, hele mensenmenigten zullen luisteren en het wonder willen aanschouwen. En zo geschiedde. Het kindeke werd geboren en Josef dacht ‘Bingo!’ Goud, Zilver, Wierook en Mirre. Herders die spullen kwamen brengen…… Een koning was geboren, geven zult gij! Zie je wel het werkt. Het werkt echt. Vooruit, de rest van het verhaal kunt u in een ander groot boek lezen…..

Dat waarin je gelooft bestaat

Deze wetmatigheid gaat op voor vele dingen in de wereld. Ook voor Binden en Boeien.  Als ik dit een goede vriend en vriendin van mij vertel barsten die in lachen uit. Ik zal u vertellen waarom. Beiden zijn namelijk van een aparte seksuele sekte. U weet wel. Kleden zich graag in donkere kleding en hij? Jawel, zo vaak als zij het kunnen boet en bind hij haar vast. Ik zal u nadere details besparen, daar mag u zelf op googlen. Maar kijken we naar deze variant van binden en boeien, dan weten we dat de lol er op een dag vanaf zal zijn en dat zij niet zo geboeid meer kan worden laat staan dat zij zich dan door hem nog eens vast zal laten binden.

Niets nieuws onder de zon

Ik kan u vertellen mijn beste lezeres, lezer, in een korte rondvraag onder jongere en senior managers, hoe zij tegen dit fenomeen aankijken.

De jongere

Als ik maar in het weekend ‘mijn ding’ kan doen en ze ’s maandags maar niet aan mijn kop zeiken, komen we een heel eind. Ah een auto? Kunnen we daar gewoon niet een stukje bij mijn salaris doen? Prestatiebeloning? Waarom? Jullie hebben toch al de grootste moeite yuppies te vinden dus ….. Oh een premievrijpensioen? Nee dat boeit mij niet zo heel erg. Hoeveel uren u vind dat ik zou moeten werken? Ah das interessanter. Ehm….. dank voor uw tijd wanneer gaat u storten? Hoeveel? Oh u wilde het nog even hebben over een opleidingsplan en de daar aangekoppelde verwurgende verplichtingen ……. Als u mij wil ver excuseren, ik moet de meter van de parking nog even bijvullen…..

De senior

Kijk weet u wat het is, het zijn de mensen die moeten boeien, mijn collega’s. Hoeveel ruimte krijg ik? Lease auto? Ach ….. Premievrij pensioen? Ach …. Secundaire voorwaarden? Weet u, ik denk dat dat wel goed zit. Weet u, we zijn niet zo onder de indruk van allerlei financiële aanvullingen maar als we het met zijn allen kunnen maken dan …..

Huidige stand van zaken

Maria kreeg Jezus, de herrie brak uit, Jozef en Maria leefden aardig van het verhaal, dat is, tot de kruisiging natuurlijk want toen was het verhaaltje uit ….. of toch niet? Zou Jozef niet zo ‘handig’ zijn geweest iets te bedenken waardoor hij de aandacht van de achterblijvers vast heeft kunnen blijven houden? Juist. Hele volksstammen zijn nu nog gebonden en geboeid door het verhaal van …..

De oudere garde wordt weggesaneerd

De oudere garde werd er, door de werkgevers, door de politiek ondersteund, rap uitgeholpen de ww of de dop in. Te oud, te duur, te kostbaar. Wij gaan op jacht naar de nieuwe yup, de blaag, de schoolverlater met liefst 3 tot 5 jaar relevante werkervaring.  Das stukken goedkper. Helaas. Klaarblijkelijk is de stand van zaken dat heel veel mensen elkaar een tikje voor lopen te liegen. Klaarblijkelijk gaat het bij iedereen hartstikke goed.  We hebben geen recessie. We hebben geen mensen meer thuis zitten. Al helemaal niet de oudere garde. We hebben helemaal geen last van gebrek aan loyaliteit, betrouwbaarheid, korte aandachtsspan van de yuppies, zij kunnen alle taken aan. Neen we hebben geen last van een gat in de zakelijke continuïteit. Neen de ouderen die nu nog thuis zitten die kunnen zzp-er worden en zo aan de slag. Of….. het zijn leden der oudere garde die nergens voor willen deugen natuurlijk. Ja ja…. Je hebt ze erbij. Natuurlijk, mochten zij geen werk vinden in hun eigen discipline, dan vast wel in kassen, fruit en waterteelt. Gewoon flexibel moeten we zijn. Er is werk genoeg.

Oostblokkers maken hun intrede

Polen, Bulgaren, Roemenen, Letten en Lithouwers weten ons massaal te vinden. Vier maal goedkoper en tien maal onbetrouwbaarder maar….. we hebben geen maatschappelijk probleem. De EU verordonneert het ons gebruik te maken van deze krachten. We binden en boeien een ieder dat het een lieve lust is en gaan morgen gewoon over tot de orde van de dag. De maatschappelijk financiële schade?  Das niet bindend en boeit ons klaarblijkelijk niet. We gaan gewoon door met de grote leugen in naam der materiele maatschappij en heersende politiek.

Binden en boeien is een leugen

Als de leugen werkte voor Josef en Maria, en de tijd dat het nog steeds door Vaticaan en kerken wordt vol gehouden, zou die leugen dan niet op gaan voor de huidige ontkerkende maatschappij en de zakenwereld?  We bedenken gewoon iets nieuws. ‘Boeien en binden’ en we laten er gewoon een paar ‘New Consultants’ op los die u en mij gaan vertellen hoe wij onze yups toch vooral moeten boeien en binden.

Regeert de leugen?

Laat ik u tenslotte iets eenvoudigs influisteren mijn beste lezeres, lezer,  zolang u en ik in deze grote leugen blijven geloven dat een yup gebonden en geboeid kan worden en blijven, dan zal de leugen blijven bestaan. Maar het zal nooit een waarheid worden dat er ook maar iemand zal zijn die de jongere generatie zakelijk zou kunnen binden en boeien. De reden? De versnippering door de instelling en gebrek aan zakelijk inzicht en inzet van de jongste generaties, zou wel eens een grotere schade kunnen veroorzaken dan de leugen nu al kost dat we de oudere ‘dure’ garde hebben weggesaneerd, en de zakelijke verliezen hiervan kunnen becijferen.

Want weet u, als men zo makkelijk kon afkomen van de oudere garde, zulke korte metten hebben weten te maken met een stukje arbeidszekerheid, dan is dat ook bij de jongere garde bekend. Hoe zouden die dan anders moeten reageren dan zoals ze doen? Ze weten namelijk dat als het even een tikje slechter gaat met de economie, de werkgever, de opdrachtgever vooraan staat hen de ‘de vrije wereld’ weer in te sturen.  Sans Obligation, en natuurlijk Sans Rancune. Dacht u werkelijk dat ‘Binden en Boeien’  de jongere generatie dan ook maar in welke mate zou binden en boeien???

Deze materie is nog eens Binden en Boeiend…….  En ook nog eens tenenkrommend.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de loyaliteit van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over loyaliteit?[/box]

Dit was een gastbijdrage van René Civile beter bekend als NumoQuest op het wereldwijde web. Vind je de kritische gedachten van Rene interessant? Volg hem dan op zijn Twitterprofiel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.