Categorie Lectuur (retentie-management.com)

De laptop op tafel door Richard van der Lee (boekreview)

Het boek De laptop op tafel, geschreven door Richard van der Lee, gaat over de groei en ontwikkeling in organisaties door een goede work-life-balance.

De idee is simpel: kijk naar jouw leefwereld en vergelijk deze met een dag op het werk. Welke verschillen merk je op? Welke situaties herken je? Dit is precies wat Richard van der Lee doet in zijn boek: De laptop op tafel.

De laptop op tafel (Richard van der Lee)

18 korte hoofdstukken

De laptop op tafel is een dun boekje bestaande uit 95 pagina’s verdeeld over 18 korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een korte anekdote of beschrijving hoe iets bij de van der Lee’tjes verloopt. Dit iets wordt vervolgens met een grappige ondertoon vertaalt naar een situatie op het werk. Dit leidt tot grappige, bijzondere en soms pijnlijk herkenbare situaties.

Een voorbeeld: mannen op het schoolplein

Een voorbeeld is het hoofdstuk ‘Mannen op het schoolplein’ wat over onze manier van communiceren gaat. Van der Lee viel het op dat mannen op het schoolplein veel vaker geïnteresseerd zijn (toch op zijn minst tijd besteden aan) in de mobiele telefoon dan in het praten met andere ouders. Hetzelfde gebeurt vaak ook in een werkcontext. Managers spreken niet met hun maar over hun mensen. Volgens van der Lee  is het tijd dat er een echte dialoog wordt gestart. Communiceren.

Mening van Lodi Planting

Op de achterflap van De laptop op tafel staat dat de schrijver (Richard van der Lee) met een open blik keek naar zijn gezinsleven, zijn rol als manger en vader en de werkelijkheid in organisaties. Dit dekt mijn inziens perfect de lading. Voeg hier nog een gezonde dosis humor en zelfspot aan toe en je hebt een recept voor herkenning (zelfs wanneer je geen kinderen hebt) en stof tot nadenken.

Van der Lee nodigt je uit om aan zijn eettafel mee te eten en gunt je een kijkje in zijn gezinsleven. Tegelijkertijd geeft van der Lee zich bloot als manager. Laat hij zien hoe hij zijn rol als manager invult. Na het lezen van De laptop op tafel heb je de idee dat je Richard van der Lee beter hebt leren kennen. Je kunt zijn soms eigenzinnige ideeën beter plaatsen.

Dit is het tweede boek (Het Talentalfabet en De laptop op tafel) dat ik heb gelezen van Richard van der Lee. Van der Lee is een meester in het schrijven van kritische, opzwepende en opiniërende stukken, maar ik heb opgemerkt dat ik liever boeken lees met één doorlopend verhaal. Een welomschreven onderwerp tot in detail uitgelicht. Een boek dat bijna als handleiding kan dienen. Maar hier kan van der Lee natuurlijk niets aan doen!

Wilt u dit boek kopen? Surf dan naar: http://delaptopoptafel.wordpress.com/  of gebruik de volgende link (managementboek.nl) 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.