De Kerstman bestaat niet of …

… toch wel? Ik heb zelf nog nooit rendieren door de lucht zien vliegen met een arrenslee en ook geen ‘gratis’ cadeautjes ontvangen in een sok die hangt boven de haard. Toch is er nu een inspirerend initiatief gaande, waarbij toch een heel mooi cadeau wordt weggegeven, maar later hierover meer.

Samen, passie en inspiratie

Zoals een ieder weet die mijn artikelelen/weblogs leest, presentaties bijwoont, de website bezoekt of mij persoonlijk kent, ben ik afgelopen jaar aan de slag gegaan met het uitrollen van het gedachtegoed ‘Visie op talent’ en doe ik dit met plezier en vooral passie. Als het even kan doe ik dit ook graag samen met anderen want 1 + 1 = 3. Ik kan dit alles echter niet realiseren zonder de reacties van mensen op wat ik bijvoorbeeld schrijf of presenteer. Deze reacties krijg ik terug tijdens persoonlijke gesprekken maar ook en vooral via de social media en de inhoud hiervan is wisselend. De ene persoon geeft bijvoorbeeld aan de artikelen en weblogs inspirerend te vinden en uiteraard  zijn er ook anderen die het totale onzin vinden en mij in negatieve zin als een soort ‘zelfbenoemde goeroe’ beschouwen (wat ik absoluut niet ben en wil zijn). Al deze reacties geven wel extra energie en inspiratie om verder te gaan met de dingen die ik graag doe en dat is alles wat met talent te maken heeft. Hierbij zijn begrippen als ‘visie’, ‘samen’, ‘passie’ en ‘inspiratie’ van grote invloed op mijn denken, doen en vooral schrijven en presenteren. Wat in ieder geval opvalt, is dat een ieder die ik spreek over talent rondloopt met twinkelende ogen en positieve energie uitstraalt. Het werkt in ieder geval aanstekelijk voor alle betrokkenen en dit is toch een prettig gegeven!

Visie

In dit opzicht werd ik onlangs ook getriggered door een column van Hans van der Loo in Managementboek Magazine (December 2011) met de titel ‘Visionair standpunt’. In de column geeft Van der Loo het volgende aan:

“Je kunt nog zo’n scherpe visie en nog zo’n mooie droom hebben, als je niet in staat bent om anderen te inspireren en om gezamenlijk aan de slag te gaan sta je alsnog met lege handen.”

Ik ben het volledig eens met het beeld dat Van der Loo schetst. Als eenling binnen een organisatie is het onmogelijk een inspirerende ‘Visie op talent’ te ontwikkelen en uit te voeren. Er is op dit gebied nog teveel onderstroom aanwezig en daarnaast zijn de blauwdenkers in deze huidige tijd aan de macht (en dat laatste is niet altijd een voordeel en dan druk ik het netjes uit). Kortom, we moeten het samen doen en druk zetten vanuit alle geledingen binnen en buiten de organisaties. Alleen op deze manier kunnen wij er voor zorgen dat organisaties een ‘Visie op talent’ gaan ontwikkelen en kan het alom aanwezige talent tot bloei komen. Blijf dus niet alleen filosoferen maar ga ook wat doen en zorg dat jijzelf en de werknemers met individuele talenten uiteindelijk niet met lege handen komen te staan!

Het cadeau van SMETM

Ik zou nog terugkomen op het cadeau. Welnu, wat wil ik met dit alles zeggen en dan specifiek in relatie tot ‘visie’, ‘samen’, ‘passie’ en ‘inspiratie’! Ik constateer nog steeds dat het binnen veel organisaties ontbreekt aan een ‘Visie op talent’ en de inspiratie en passie om hier samen iets mee te doen. In het denken binnen organisaties is ‘Talent hot’ maar ‘Cash King’. Volgens mij sluit het ene het andere niet uit en is er sprake van een versterkende werking. Om echter de waarde van talent te herkennen en te erkennen is allereerst informatie en inspiratie nodig. Hierbij is inspiratie een besmettelijk ‘iets’ en de beweging die hieruit voortkomt, kan een grote bijdrage leveren aan het ontwikkelen van de broodnodige Visie op talent. Op dit gebied is in ieder geval een fantastisch initiatief gaande dat hier een bijdrage aan kan leveren, namelijk de grootste Social Media Enquête over TalentManagement ofwel SMETM.

Ik vind dit initiatief een geweldig voorbeeld van het samenspel dat de begrippen ‘visie’, ‘samen’, ‘passie’ en ‘inspiratie’ teweeg kunnen brengen. De initiatiefnemers verdienen wat mij betreft dan ook alle credits gezien de opzet van het initiatief en vooral hun tomeloze inzet hier een succes van te maken. Een enquête vraagt echter ook om input en ik wil alle lezers van deze blog vragen input te leveren en daarnaast deze enquête ook uit te dragen binnen hun eigen netwerk. Ga dus naar www.smetm.wordpress.com en lever jouw bijdrage om te komen tot een goed beeld (en het maakt niet uit of je nu leidinggevende bent of een werknemer die ‘hands on’ is)! En het cadeau …. de uitkomsten van de enquête worden online en vrijblijvend gedeeld. Meer inspiratie om te komen tot een Visie op talent op individueel en organisatorisch niveau is toch niet mogelijk!

Goed voornemen

Als afsluiter. Ik geloof dan wel niet in de Kerstman maar allen natuurlijk wel fijne feestdagen toegewenst en een inspirerend 2012. Mijn goede voornemen is in ieder geval te blijven schrijven (zonder spelfouten) en alle andere takken van sport van ‘Visie op talent’ verder uit te bouwen dus het gaat nog een boeiend jaar worden.

Dit was een blog van Richard van der Lee, host van www.visieoptalent.nl en iemand met een visie op talent. Richard van der Lee publiceert regelmatig artikelen op diverse websites in Nederland en Engeland over talentmanagement in al zijn facetten en andere ontwikkelingen in de relatie tussen de business en HRM. Sinds kort is Richard ook begonnen met een weblog. Volg hem gerust twitter via zijn twitterprofiel.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] SMETM en de Kerstman op zijn site visie op talent. Sinds dit weekend staat de blog ook in België online, geplaatst door Lode Planting en getweet naar zijn volgers. Saskia Spinhoven deed hetzelfde op […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.