De huidige trends op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is meer in beweging dan ooit. Het is belangrijk om de veranderingen te volgen zodat je hier als recruiter of hr-manager op in kunt spelen. Zo zijn de video cv’s in opkomst maar moeten we voorzichtiger omgaan met de gegevens van sollicitanten. Ook gaan we steeds meer richting het ‘nieuwe’ werken en wordt de groep ZZP’ers steeds groter. Vergeet niet de robotisering die bepaalde werkzaamheden vervangt. Er verdwijnen beroepen maar er komen ook weer nieuwe bij. Genoeg om over te schrijven! In deze blog vertellen we je er meer over en zetten we de belangrijkste trends van de arbeidsmarkt voor je op een rij.

Video cv’s

Tegenwoordig wordt er steeds vaker een korte video toegevoegd aan cv’s. Bewegend beeld zegt immers meer dan een paar velletjes tekst. De verwachting is dat deze trend het aankomende jaar steeds groter zal worden. Echter heeft het ook een keerzijde: een video cv kan minder goed geanalyseerd worden door middel van een Applicant Tracking System en kost daarom veel tijd. Ik ben benieuwd hoe deze trend zich doorzet en of hiervoor een nieuw systeem ontwikkeld zal worden.

Referral recruitment wordt vaker ingezet

Op dit moment wordt deze vorm van recruitment nog weinig ingezet. Er wordt verwacht dat dit de komende jaren zal toenemen. Door de huidige krappe arbeidsmarkt wordt het werven via via steeds belangrijker. Referrals zijn waardevolle kandidaten voor een organisatie omdat ze binnenkomen via de eigen medewerkers. Daarnaast is het via het internet steeds makkelijker om mensen met elkaar te verbinden. Houd deze trend dus goed in de gaten!

Vergrijzing en robotisering

De vergrijzing is niet nieuw maar komt wel steeds meer in beeld nu de arbeidsmarkt krapper wordt. Door robotisering verdwijnen banen in het productieproces. In andere sectoren worden banen gecreëerd maar ouderen hebben hier vaak niet de juiste opleiding voor. Als organisatie kun je hierop inspelen door opleidingen of cursussen aan te bieden. Een andere optie is het investeren in zelfsturende teams. Door verschillende werknemers met elkaar te laten samenwerken ontstaat er vanzelf een uitwisseling van kennis en ideeën. 

Invloed AVG wet op sollicitatieproces

Op 25 mei zal de privacywetgeving veranderen en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden ingevoerd. Dit heeft uiteraard ook consequenties voor het sollicitatieproces. Mag je cv’s nog wel opslaan en zo ja, voor hoe lang? Hoe zit het met aantekeningen maken tijdens een sollicitatiegesprek? Sollicitanten zullen het recht krijgen om hun gegevens te laten verwijderen. Het is zaak voor bedrijven en recruiters om zich hierover goed te informeren en het sollicitatieproces er op aan te passen. Doe je dit niet, dan riskeer je hoge boetes.

De ‘grote twee’ melden zich

Het is een logische stap, zowel Google als Facebook gaan zich mengen in de arbeidsmarkt. Door het goed kunnen afstellen van de doelgroep is het een effectieve manier om via een van deze partijen werknemers te werven. Met name voor de nieuwe generatie starters, flexwerkers en ZPP’ers kan dit goed werken. Facebook heeft een tool waarmee vacatures kunnen worden geplaatst inclusief CV functionaliteiten. Google heeft Google Hire en Google Jobs waarmee het de markt probeert te veroveren. Zeker iets om het komende jaar in de gaten te houden!

Je ziet dat de invloed van internet en technologie op de arbeidsmarkt steeds groter wordt. Door trends zoals het video cv, robotisering en de groeiende rol van Google en Facebook, ziet de arbeidsmarkt er compleet anders uit dan een aantal jaren geleden. De nieuwe privacywetgeving laat zien dat we wel moeten blijven opletten en we netjes met elkaars gegevens om moeten gaan. Zie de technologische ontwikkelingen daarom als een uitdaging en maak er op een positieve manier gebruik van!

Dit artikel is geschreven door Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego. Sollicitego is het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.